Kodėl reikia ten užsukti?

>> 2009 m. liepos 1 d., trečiadienis

Verta užeiti vidun vien dėl to, kad ten maloniai vėsu kaitrią vasaros dieną.

Smagu ten lietuviui, išauklėtam, jog muziejuose net gesintuvą draudžiama čiupinėti. Rankos ima drebėti dar iki parodų salių nepriėjus. Kiekvienas M.K.Čiurlionio "Zodiako ženklų" ciklo paveikslas dekoruotas instaliacijomis, kurių galima klausytis, rankomis glostyti, o tinkamai paglosčius ir naujų potyrių atrasti. Brauki per vandenį - čiurlena ausinėse. Palieti saulę - ranka šyla. Paspaudi mygtuką - kruopčiai papasakoja tau, bukam, kas dailininko paveiksle pavaizduota. Tik prie "Liūto" kiek spaudžiau, užsispyrusiai riaumojo ir nieko nepasakojo. Nors aiškiau ir negalėjo būti. Brailio raštas ir panašiai - kad paveikslus suprastų visi.

Įdomu ten, nes paroda "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir amžininkų kūryba" paruošta ir paprastai, ir nuostabiai turiningai. Ant vienos sienos - kuri nors mūsų genijaus kūrybos tema, ją iliustruoja paties autoriaus citata. O aplink - kitų to meto menininkų klajonės tuose pačiuose tyruose: F.Kupkos, E.Muncho, etc. Tiesa, žadėto V.Kandinskio radau tik vieną iliustruotą knygelę. Gal į pastabumo kursus laikas?

Kelionės per paveikslus kryptį renkiesi pats. Ir kas kartą galėtum vis naują maršrutą atrasti. Į salės centrą turbūt vis tiek pataikytum panašiu metu. O ten, jei vietos gautum, gali prisėsti ir dar kartą patirti M.K.Čiurlionį ausinėse - ne vien pasakojimais, bet jo muzika.

Viršuje - dar vienuolika salių kitų lietuvių menininkų darbų. Su mano tempais pritrūko laiko. Tik spėjau pagalvoti: kam mums dar tas Guggenheimo muziejus kitoj gatvės pusėj?

Apie šitą vietą visa tai.

12 komentarai (-ų):

Vilma trečiadienis, liepos 01, 2009 2:52:00 popiet  

su bičiuliu norėjom per Jonines ten nueiti, bet kad nedirbo, tai jau derinam kitai savaitei aplankymą. tingiu ieškot info: o kiek bilietas kainuoja? :)

cgedas trečiadienis, liepos 01, 2009 5:09:00 popiet  

Jei nesi kaip nors remtinas, 10 lt:)

Eugenijus trečiadienis, liepos 01, 2009 6:48:00 popiet  

Dabar susimasciau... Kazkaip senokai buvau parodoje...:V Reiks istaisyt sia klaida.
O tas Guggenheimo muziejus tai pagalmane dar vienasmonstras skiurtas nuplautimarias pinigu.

Vilma ketvirtadienis, liepos 09, 2009 1:54:00 popiet  

vakar apsilankiau ir likau labai sužavėta. kitą savaitę dar kartą einam, nes per porą valandų labai nedaug ką pamatėm :) tai gerai, kad parašei apie visokius garsus ir t.t. prie Čiurlionio zodiakų, nes daug kas nes nepasižiūri, kas ten tokio. o aš nesulaukus garsų ėjau aiškintis, kad neveikia. bo žinau, kad turi kažkas darytis, nes gi skaičiau. ir iš tikro neveikė, buvo kažkas visą maitinimą išjungęs...

cgedas ketvirtadienis, liepos 09, 2009 1:58:00 popiet  

o po to įjungė?:)

Vilma ketvirtadienis, liepos 09, 2009 3:04:00 popiet  

aha, dėdė apsauginis pamatė ir įjungė, nes antrą kartą būčiau ėjus aiškintis :)

cgedas ketvirtadienis, liepos 09, 2009 3:15:00 popiet  

Žiūrėk tu man - kultūringas apsauginis:)

Vilma ketvirtadienis, liepos 09, 2009 4:34:00 popiet  

gal jam nervai neatlaikė :D kai aš ten visaip norėjau garsą išgauti. draugo klausiu: ar girdi? tas: nea. bet aš žinau, kad turi būti garsas. kodėl niekas neošia? kur garsas, kodėl nešildo... ir t.t... tada ėjau pas merginas klausti, bet vis tiek neveikė, tai apsauginis žiūriu lankstosi viską ten žiūrinėja :D ir sako, gi čia viskas išjungta, čia ne jūsų kaltė. aš jau buvau pamanius, kad jau nieko nemoku ir nesuprantu.

cgedas ketvirtadienis, liepos 09, 2009 4:46:00 popiet  

Jaučiuosi dabar kaip koks guru, kuris ką nors sako savo klausytojams ir jie po to vykdo tai:) O liūtą bandei?

Vilma ketvirtadienis, liepos 09, 2009 6:42:00 popiet  

:D nu panašiai. jei nebūčiau skaičius, kaži ar būtume susivokę, kad ten visiems galima klausytis... nes ten brailio raštu prirašyta gi visko.
aha, riaumoja anas. bet man visgi labiausiai mergelė patiko, kai pučia vėjas, ir šaulio lankas...

cgedas penktadienis, liepos 10, 2009 1:53:00 popiet  

man irgi gal kai kurie kiti labiau patiko, bet esmė, kad apie kitus ką nors pasakoja, o apie liūtą - tik riaumoja:)

Martynas ketvirtadienis, liepos 16, 2009 5:41:00 popiet  

Labai gražu NDG iš ties. Teko ir man neseniai apsilankyt.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP