Į Europos parlamentą reikia rinkti asmenis, o ne partijas

>> 2009 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

Pastarosiomis dienomis uoliai apgailestaujama, kad lietuviai nesiveržia balsuoti Europos Parlamento (EP) rinkimuose. Ši tendencija matoma visoje Europos Sąjungoje(ES), mat žmonės vis dar nesupranta, kaip tie septyni šimtai veikėjų kažkur žemyno viduryje prisideda prie jų kasdienio gyvenimo. Bet, mano galva, yra būdas, kaip paskatinti mūsų tautiečius būti aktyvesnius - reikia leisti balsuoti už konkrečius politikus, o ne už partijas.


Europarlamentarus mes renkame vienoje daugiamandatėje pagal proporcinę rinkimų sistemą preferenciniu balsavimu. Paprastai šnekant, išsirenkame partiją (koaliciją) ir penkiems politikams iš jos sąrašo atiduodame pirmumo balus. Tuo galimybė paremti atskirus politikus ir baigiasi. Kaip toje reklamoje: nori kitokio garnyro prie kepsnio - ne, negalima. Imk tokį komplektą, kokį duoda, ir džiaukis. Negali, pavyzdžiui, balsuoti už Vytautą Landsbergį, Leonidą Donskį, tėvą ir sūnų Paleckius (gal būtų pirmieji tokie ES?) bei dar juokais išsirinkti kokį nors veikėją, nemokantį nė vienos užsienio kalbos. Mat jie visi yra skirtinguose sąrašuose.


Pirmenybė atiduodama partijoms, o ne politikams. Žinant lietuvių meilę joms, nieko keista, kad dažnas nusispjauna į EP rinkimus. Tautiečiai kur kas aktyviau eina prie balsadėžių per prezidento rinkimus, nes gali balsuoti už konkretų asmenį. Ši tendencija, žinoma, nėra itin sveika demokratijai, tačiau kenkia mažiau nei žmonių apatija rinkimams. Be to, kadangi renkame 12 atstovų, galėtume sudaryti savotišką europietiškų politikų rinktinę, kurie visi tikrai nepriklauso vienai Lietuvos partijai.

Galų gale, už valstybės viduje veikiančias partijas prasilenkia su EP politinių jėgų struktūra. ES parlamentas visų pirma sprendžia visam blokui rūpimas problemas. Dirbti Europoje išrinkti Lietuvos atstovai nesusijungia į valstybės gynėjų frakciją ir nekovoja tik už savo tautiečių teises, o įsilieja į visą ES apimančias politines grupes. Tokiu būdu Seime besikapojantys politikai Briuselyje ir Strasbūre tampa frakcijos bičiuliais - nors tai, žinoma, netrukdo organizuoti bent parodomąsias pjautynes Lietuvoje. Šioje EP kadencijoje Liberalų ir demokratų aljanse už Europą dirbo ir Darbo partijos, ir Liberalų ir centro sąjungos deleguoti politikai.


Europa ilgai ginčijosi dėl bendros visoje Sąjungoje EP balsavimo tvarkos įvedimo, bet, kaip dažnai šiam blokui nutinka, geros iniciatyvos skendo pasiūlymų ir interesų gausoje. Šiuo metu egzistuoja tam tikros rinkimų sistemos gairės, tačiau kiekviena valstybė konkrečią tvarką renkasi pagal savo tradicijas ir poreikius. Pavyzdžiui, Liuksemburgo rinkėjai gali rinktis politikus iš skirtingų sąrašų. Maltoje ir Airijoje balsuojama už individualius kandidatus. Jei ES nesutars dėl bendros tvarkos, galbūt ir Lietuvai būtų naudinga žengti tokia linkme.

Štai - pasireiškiau:)

12 komentarai (-ų):

scania gti ketvirtadienis, birželio 04, 2009 5:56:00 popiet  

Tikrai taip :)
O dar svarbesni - rajono valdžios rinkimai - tiesiog PRIVALO būti asmeniniai, ne partiniai!!! Savivaldybėse žmones pažįstam, ir neblogai - būtų teorinė galimybė išrinkti sąžiningą valdžią.
Jei net eurorinkimuose matosi partinių rinkimų netinkamumas, tai ką kalbėti apie vietinius...

Vilma ketvirtadienis, birželio 04, 2009 9:11:00 popiet  

labai pritariu :) idėjiškai gali balsuot už partiją, bet tai kad toj partijoj nematau žmonių, kurie galėtų atstovauti Lietuvai. balsavau tik tam, kad balsuočiau ir kad tas, mano galva, tinkamas kandidatas iš tos partijos galėtų patekti į EP :)

Eugenijus penktadienis, birželio 05, 2009 2:05:00 priešpiet  

Man jau senokai susidare toks ispudis, kad Airija viena demokratiskiausiu saliu Europoje. Galetu ir LT pasekt ju pedomis... ne tik politikoje, bet ir ekonomikoje.

cgedas penktadienis, birželio 05, 2009 2:48:00 popiet  

Eugenijau, kad Airijai su ekonomika dabar prastai, prastai:) Aišku, galimybės išlipti iš duobės įvairesnės ir efektyvesnės nei Lietuvai, bet patyrė didžiulį nuosmūkį būtent dėl savo ekonomikos struktūros. Viskas, ką tenorėjau pasakyt - taip, mokytis iš Airijos reikia, bet ne visko:)

Scania, savivaldoj aš gal padaryčiau kaip Seime: pusę rinkti vienmandatiškai, kitą - pagal sąrašus. Ir merus - tiesiogiai.

Vilma - siūlom keist įstatymą?:) Tu gi jau turi peticijų patirties:)

Valentina šeštadienis, birželio 06, 2009 10:34:00 priešpiet  

Visiskai sutinku. Rytoj balsavimas, o iki siol neapsisprendziu uz ka balsuosiu. Kaip ir sakote, reikia balsuoti uz partija ir jos viduje isrinkti atstovus. O uz 1 partija balsuoti nenoreciau, nes manau, jog skirtingu partiju atstovai, komukikuodami tarpusavyje, galetu prieiti palankesniu Lietuvai rezultatu (dirbdami kaip darbo grupe, siekianti 1 rezultato) negi tokios pat politines paziuros atstovai. Tad, nors ir noreciau balsuoti uz tam tikra partija, teks pasirinkti ta, kurios didesne atstovu dauguma man pasirodys tinkama, o tai neteisingai. Kitas dalykas - informacijos stoka. Laidos per lrt ir kt. neissamios ir prigrustos visokiu skaiciu (kandidatu, partiju nr.). Pasigedau vieno atskiro (ne atskiru partiju agitavimo uz savo kandidatus leidinio, kur viskas butu surasyta. Gerai, turiu prieiga prie i-neto ir galiu susirasti. Taciau kiek balsavimo teise turinciu pilieciu gali padaryti ta pati? Suprantu, kad reikia ivykdyti pilietine pareiga, taciau vis dar neapsisprendziu del rytdienos balsavimo.

Vilma šeštadienis, birželio 06, 2009 1:15:00 popiet  

cgedai, einam į seimą? :D galėsim keist ką norėsim

cgedas šeštadienis, birželio 06, 2009 4:52:00 popiet  

Valentina - man rodos, informacijos stoka visos Europos rinkėjai galėtų skųstis šiuose rinkimuose:) Kita vertus, manau, šioje srityje po truputį einama į priekį...O dėl neapsisprendimo - puikiai suprantamas jausmas:)

Vilma - sakai valdžia netobulai dirba todėl, kad trūksta noro?:)

Vilma šeštadienis, birželio 06, 2009 4:57:00 popiet  

cgedai, ir noro, ir proto trūksta, bet gal daugiau noro

cgedas šeštadienis, birželio 06, 2009 4:58:00 popiet  

Mano galva, labiausiai trūksta politiškumo - politikos profesionalumo ar kažko panašaus.

Vilma šeštadienis, birželio 06, 2009 5:11:00 popiet  

ir pilietiškumo dar pasakyčiau

cgedas šeštadienis, birželio 06, 2009 5:15:00 popiet  

Neprieštaraučiau:)

scania gti antradienis, birželio 09, 2009 2:17:00 popiet  

Bent jau trys partijos tai neteko mano balso dėl tam tikrų asmenų jųjų sąrašuose :)
Tarkim - net teoriškai negalėčiau balsuoti už sąrašą su Andrikiene. Niekada neatleisiu už aną vasaros laiką!

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP