Su švente, blogeriai!

>> 2009 m. gegužės 7 d., ketvirtadienis

Gegužės 7-ąją tradiciškai garsiausiai švenčia žurnalistai. Tiesą sakant, sunku įsivaizduoti, kas apskritai ką nors galėtų daryti garsiau už juos. Tačiau čia išdėstysiu keletą argumentų, kodėl ši diena priklauso ir tinklaraštininkams.

Visų pirma, gegužės 7-oji "pagal apibrėžimą" yra Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, taigi plačiąja prasme - visos tautos šventė. Lietuvos žurnalistams, mano supratimu, gegužės 7-oji priskirta kaip diena, per kurią šlovinama žodžio laisvė. Tačiau vėlgi, versk taip ar šitaip, tai irgi šventė visai tautai.

Netgi jei vėl akcentuotume žurnalistinį šios dienos atspalvį, turėtume prisiminti Liutauro kovą ir laimėjimą, nors aš lygybės ženklo tarp žurnalisto ir blogerio nededu, kaip ir "daugiau mažiau" (<>) ženklų.

Tęsiu toliau. Pavyzdžiui, Kinijoje demokratija nėra tikra, bet žurnalistai švenčia savo dieną, taigi ten greičiausiai minima ne spaudos laisvės, o tiesiog spaudos diena. Apskritai kiekvienoje tautoje yra skirtinga. Taigi lyg ir neturėtų būti nusistovėjusios bendros žurnalistų dienos. Tiesa, gegužės 3-oji yra pasaulinė spaudos laisvės diena, tačiau čia situacija panaši kaip su mūsų gegužės 7-ąja.

Tuo tarpu blogerių kultūra yra daug globalesnis reiškinys, nes ir pats internetas toks. Aišku, skiriasi kalbos, (savi)cenzūros mastas ir t.t. Tačiau blogosfera kur kas universalesnis reiškinys nei kiekvienos šalies ar regiono RTV, spaudos ir naujienų portalų sistema. Trumpai tariant, pasaulinė žurnalistų diena vargu ar įmanoma, o blogerių diena turi visus pagrindus būti "įsteigta". Pasitaiko ir tokių bandymų, pavyzdžiui, pavienės iniciatyvos švęsti ją kad ir rugpjūčio 30 dieną. Tačiau dabar už tai agitavęs tinklapis jau neveikia.

O kol kas Lietuvos blogeriai, kaip ir visa tauta, tešvenčia Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Juk kaip ten bebūtų, jie iš tiesų naudojasi ir šlovina spaudos laisvę.

10 komentarai (-ų):

Anonimiškas ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 4:55:00 popiet  

su švente, bičiuli

scania gti ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 5:27:00 popiet  

Su švente :)

cgedas ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 6:51:00 popiet  

Tebunie tai bičiulių diena?:)

scania gti ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 8:12:00 popiet  

Ne! Tebūnie visos dienos bičiulių, o ne viena :D

Eugenijus I. ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 8:55:00 popiet  

Po metu gal ir as galesiu svest sia svente:D Dabar matyt dar stazas per mazas:D

Rokas Arbušis ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 10:27:00 popiet  

kalbos atgavimo -- tai galimybė skleisti savą, lietuvišką žodį. anksčiau prie virpsto, vėliau per retus popierinius, o dar vėliau -- per kasdienius popierinius leidinius.
na ir dabar -- elektroninėje erdvėje. tinklaraščiuose -- taip pat.
tad išties, su švente, kolegos tinklaraštininkai :)

Anonimiškas ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 10:43:00 popiet  

Ko gero, smagiausias dalykas - rašančiųjų blogus žodžio, pasireiškimo laisvė. Jokių spaudos redaktorių ar knygų leidėjų, kiekvienas interneto erdvių rašytojas - pats sau šeimininkas :) aišku, proto ribose.

Vilma ketvirtadienis, gegužės 07, 2009 10:56:00 popiet  

oho, kokia proga :) na, jei yra šventė, tai reikia ją ir švęsti.

Unknown antradienis, gegužės 12, 2009 11:01:00 priešpiet  

Interneto globėjas yra Izidorius Sevilietis. Tai gal ir blogeriams derėtų švęsti šv. Izidoriaus Seviliečio dieną?

cgedas antradienis, gegužės 12, 2009 12:33:00 popiet  

@Troy, kaip suprantu, balandžio 4?:) Tačiau tą pačią dieną turėtų švęsti ir google, ir amazon, ir delfi, ir one. Nebūtų problemų?

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP