Taupymo spektaklis

>> 2009 m. vasario 17 d., antradienis

Remigijus Vilkaitis - talentingas aktorius, todėl ir ministrą vaidina įsimintinai. Deja, Lietuvoje trūksta gerų scenaristų, o tie, kurie nors kiek stiprūs, turbūt kratosi bet kokių reikalų su Kultūros ministerija. Todėl aktoriui dažnai tenka improvizuoti.

Paskutinė improvizija išties gali šokiruoti auditoriją. Koreguodama „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009" programą, ministerija nuskabė ir tokius renginius kaip Andriaus Mamontovo inicijuota Gatvės muzikos diena, festivalis „Be2gether“ ir „Išgyvenimo stovykla „1984“.

Pasivaikščiojimo po sovietinį bunkerį ir festivalio prie Baltarusijos sienos rėmimas gali kelti diskusijų. Žiūrint į "Išgyvenimo stovyklos" kainas sunku įžvelgti filantropijos užuomazgų. "Be2gether" jei kas ir turėtų remti, tai nebent Užsienio reikalų ministerija, kuri iki šiol tikrai nebuvo šykšti. Lankytojai taip pat suploja savo dalį.

Tuo tarpu taupyti Gatvės muzikos dienos sąskaita atrodo gana juokinga. Kultūros sostinės organizatoriams reikia sutaupyti arba papildomai gauti apie 7 mln. 55 tūkst. litų. Anot A.Mamontovo, jo orgnizuojamo renginio sąmata - 33 tūkst. litų. Tai sudaro maždaug vieną 214-ąją visų trūkstamų lėšų. Kitas palyginimas - dainos miesto gatvėse galėtų skambėti maždaug savaitę už tuos pinigus, kurie skirti šioms skulptūroms prie Neries. Apie susidomėjimo mastus net nelabai yra ką sakyti. Gatvės muzikos diena apima per tris dešimtis Lietuvos miestų ir įpučia visų pirma Vilniui tiek gyvybės, kad šūkis "Culture live" pagaliau įgyja prasmę. Tai toks renginys, į kurį tikrai gali atvykti užsieniečių, kurių mes taip laukiam, bent jau kalbomis. O svarbiausia - jame gali dalyvauti visi norintys, ir ne tik nori, bet ir veržiasi.

Belieka tikėtis, jog šita istorija dar nebaigta. O gal mes tiesiog kažko nežinome ar neiškaistėme iš ministerijos siųstų signalų? Galbūt nuspręsta, jog šių projektų organizatoriai lengviau ras lėšų patys? Kas, beje, visai tikėtina...

Beje, finansavimas Kultūros ministerijos siūlomoje programoje nubrauktas ir šiems renginiams: „Menas netikėtose erdvėse“, „LUX festivalis“, konkurso „Mano kiemas - meno kiemas 2009", „Europos menų mokykla“, „Kitas žmogus, kitas filmas“, „Pasaulio kino žvaigždės atranda Vilnių“, parodos „Laikas fotografijoje. 1960 – 2009“, „Folkšokas“ ir t.t. Nesu labai įsigilinęs, todėl apie daugumą jų nelabai ką turiu pasakyti. Tiesa, kažkodėl netikiu, kad "Menas netikėtose erdvėse" irgi surytų pusę biudžeto.

5 komentarai (-ų):

Anonimiškas antradienis, vasario 17, 2009 10:28:00 popiet  

tūpumo viršūnė. net išsižiojau šiandien išgirdęs. ne pirmus metus vykdomus projektus nubraukia, o niekam nesuprantamą "meną" palieka. Man kur kas gražiau klausyti muzikos gatvėje nei žiūrėti į tuos vamzdžius. Arba tas Navako "Dviaukštis" - akmenys sumesti. Nu gal čia menas, bet tai jei kažkam gražu, tegul statosi tuos akmenis kieme, mieste reikia gyvybės, o ne akmenų... :)

vilnis trečiadienis, vasario 18, 2009 9:43:00 priešpiet  

Kaip aš suprantu, tie "vamzdžiai" jau padaryti pernai, tik Vilniaus savivaldybė ilgai priešinosi jų pastatymui. Dabartinė Kultūros ministerija žiūri tik į šių metų projektus. Nesuprantu jūsų susijaudinimo dėl Gatvės muzikos dienų, nes, atsimenu, LR laidoje "Kultūros savaitė" jau pernai buvo bandoma išsiaiškinti, kam tie pinigai skiriami projektui, kuriame ir taip visi veltui dalyvauja. VEKS pernai į tokius klausimus atsakinėjo labai miglotai: reikia lankstinukus išleisti, kepurėles pagaminti...

Vilma trečiadienis, vasario 18, 2009 12:37:00 popiet  

jei kas buvot šiuometinėj knygų mugėj, gal ir pastebėjot, koks apgailėtinas buvo VEKS 2009 stendas... davė vieną mažytę knygelę su renginių grafiku. sakau: ir viskas? davė antrą. metinis renginių grafikas. ir: bet čia jisai netikslus... :)) po velniais, Vilnius Europos kultūros sostinė, o informacijos nulis parodoj. ir tas biudžeto karpymas atsisakant renginių atrodo daugiau nei apgailėtinai. juk žinojo, kiek reikia surengti projektų, žinojo, koks maždaug būtų biudžetas, tai kam tada iš vis ėmėsi tokios veiklos, jei nesugebama susitvarkyti. Europos akyse mes tokie visiški lūzeriai tuoj būsim. beje, tas festivalis Be2gether man atrodo pernelyg išliaupsintas, ir finansavimas jam pernelyg didelis ir taip buvo. dar plius kokio brangumo bilietai buvo! aš už tokią sumą dvejuose festivaliuose pabuvau ir galiu pasakyti, kad tikrai jie žymiai geresni nei "finansuojami". o dėl Gatvės muzikos dienos, tai tikiu, kad jis tikrai įvyks. tokiam renginiui tikrai nereikia nei lankstinukų, nei kepuraičių. yra idėja, yra noras ir aš manau, kad protingi žmonės išsivers ir be VEKS finansavimo.

cgedas ketvirtadienis, vasario 19, 2009 9:43:00 popiet  

Gatvės muzikos diena - man vienas iš tų pavyzdžių, kad svarbiausia idėja.

Anonimiškas ketvirtadienis, vasario 19, 2009 9:54:00 popiet  

Tai gražiausia. Juk Gatvės muzikos diena - bene įdomiausias ir smagiausias iš pastarųjų metų kultūrinių projektų... Galų gale paliksim visi su barankos skyle.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP