Ginčykimės dėl vėliavos!

>> 2009 m. vasario 1 d., sekmadienis

Mes, lietuviai, esam filosofų tauta. Kodėl? Nes reguliariai viskuo suabejojam, net pamatiniais dalykais.

Štai įvairiomis progomis mėgstame pasiginčyti, kokia iš tiesų turėtų būti valstybės vėliava: dabartinė trispalvė, šiemet atšventusi devyniasdešimtmetį, ar per amžių glūdumas iki šių dienų atjojęs Vytis?

Nors nespjauname į geltonos, žalios ir raudonos spalvų audinį, o iškeltas ant stiebo jis mums sukelia patriotinius jausmus, diskusijose dažniau laimi baltas Vytis raudoname fone. Pastarasis esą labiau atspindi tautos istoriją, atrodo iškilmingiau, galų gale, turi šaknis. O trispalvė neva sukurta beveik atsitiktinai XX amžiuje. Maža to, ji kai kam primena tokių šalių draugiją, tarp kurių rimčiausiai atrodo "kokia nors" Gana.

Tačiau "Balse" publikuojamame rašinyje pateikiami duomenys, kad dabar mums įprastų trijų spalvų derinys buvo gana plačiai ir reguliariai naudojamas valstybės simbolikoje nuo XVI a. Žygimanto Augusto laikų. Nebuvo taip, kad atėjo 1917-ieji ir J. Basanavičius, A. Žmuidzinavičius bei T. Daugirdas staiga "iš oro" nuaudė dabartinę mūsų vėliavą. Tai suintrigavo perskaityti ir pirmąją Violetos Rutkauskienės straipsnio apie valstybės vėliavas dalį.

Na gi, kas iš tiesų teisus? Kokios mes norime vėliavos?

Man svarbiausia, kad vyktų diskusija, nes pasirinkus nors ir tokį kampą kaip heraldika, galima visuomenę su tiek daug įdomių Lietuvos istorijų dalykų supažindinti, jog net saldu darosi.



Nuotraukos: lrs.lt, daylife.com

12 komentarai (-ų):

scania gti sekmadienis, vasario 01, 2009 10:39:00 popiet  

Balsas apie vėliavą I dalis Ten yra sparnuota AMB frazė apie trispalvę...

Anonimiškas pirmadienis, vasario 02, 2009 10:35:00 priešpiet  

heraldika mokslas rimtas. ir nelabai pažįstamas, mistifikuotas gal kiek. ar nepasidarys rūgštu, jei tau ta savo balsą pradės apie jį reikšti?

taip, vytis gal ir solidesnis. o trispalvė... ką čia tolima gana. gūdžiais 1997 lankantis danijoje man pasakojo ir rodė - vienos jų salos vėliava lygiai tokia pat.

manyčiau, jog neverta čia ginčytis - palikti viską, kaip yra.

cgedas pirmadienis, vasario 02, 2009 1:58:00 popiet  

@Scania

Aha, yra:) Beje, taip iki galo ir neišsiaiškinau, kas ta Violeta Rutkauskienė:) Žurnalistė, istorikė, visuomenės veikėja...?

@Rokas

taip pat manau, kad reiktų palikti viską kaip yra. Bet ginčytis, mano įsitikinimu, verta dėl įsigilinimo į savo istoriją.

Anonimiškas pirmadienis, vasario 02, 2009 4:50:00 popiet  

Vat ir aš žinau, kad yra tokia pati vėliava (trispalvė). Apie Lituvos vėliavos istoriją, daug nenusimanau. Taip pat galvoju, jog kažką keisti, ir ypač šiuo laikotarpiu, klaida nemaža būtų. Juk kartais net į kaimą nuvažiavus, matosi, kaip ta dvidešimtinė žmonių, džiaugiasi gavę lėšų įsigyti vėliavoms, smagiai iškelia per šventes, o čia paf, vėl kitos.
Prieinu išvadą, kad vėliava su vyčiu man atrodo labiau susijusi su mumis, ne su kažkuo kitu, o tiesiog atspindi mūsų istoriją. Toji- originalesnė, specifinė. Jei visos mūsų dabartinės vėliavos, stebuklingai pavirstų į raudonas su vyčiu, visiškai nesupykčiau :)

grumlinas pirmadienis, vasario 02, 2009 11:47:00 popiet  

Už trispalvę žmonės puvo Sibire ir žuvo miškuose. Tas, kurio garbei vėliava su žYrgu buvo keliama - paspruko iš Lietuvos per upelį, kelnes pasiraitojęs. Klausimų yra?

cgedas antradienis, vasario 03, 2009 2:46:00 popiet  

@Grumlinas, nuostabiai išreikšta nuomonė. Ir įrodymas, kad vėliava yra simbolis, kuris turi kažką reikšti, o ne pats savaime būti.

Unknown antradienis, vasario 03, 2009 4:52:00 popiet  

Nesutinku diskutuoti. Ši trispalvė jau ganėtinai visko ir vargų patyrė. Jos raudonis jau aplaistytas ne aviečių sultimis.Kvaila būtų demonstruoti savo erudiciją ir dėlei to keisti vėliavą.
Ritualo ir simbolių prasmė yra nekintamume. Šiai vėliavai jau 90 metų. Viskas. Trys kartos.

cgedas antradienis, vasario 03, 2009 5:03:00 popiet  

Žmonės žmonės, aš nesiūlau nieko keisti. Mano cituojamas straipsnis netgi kalba apie gilias geltonos, žalios ir raudonos spalvų derinio tradicijas. Siūlau tiesiog gilintis į istoriją.

p.s. labai gerbiu visų bekompromisį patriotizmą.

Anonimiškas antradienis, vasario 03, 2009 7:40:00 popiet  

Visiškai pritariu grumlinui. Iš tikrųjų, man heraldika buvus nebuvus - simboliai ten visokie ir derinimai... Graži ta mūsų trispalvė, miela, sava, o kai kuriais momentais net ašarą išspaudžia.

LTSR.LT pirmadienis, vasario 09, 2009 9:55:00 popiet  

Jo... pavarot :)

As pasakysiu savo nuomone: trispalve yra blogai :)

Suprantu nora ja fetishizuot ir isvedziot apie avieciu sultis, bet viska ka galima pasakyti apie trispalve apie veliava su vyciu galima pasakyt matyt desimteriopai.
Sieti veliava su vyciu su Smetona... sorry, bet cia ne tik barzda, bet ir galva plikai reiktu nusiskust is gedos del tokio nusisnekejimo :)))

Taigi. Trispalve nevalit.
Ji neatitinka europines heraldines tradicijos - jei kas (dar) nezino, tai metalas (geltona) turetu but per viduri (ir nesilieskim gal i diskusijas kodel reiktu laikytis heraldikos normu kuriant valstybine veliava).

Ji neidentifikuoja Lietuvos kaip Europos valstybes - kazkada Kohliui parode ta veliava ir paklause, kokios ji valstybes. Jam net i galva neatejo kad ta salis isvis gali but Europoj...
Ir teisingai - jei kas nors kada nors mates veliavas iskabintas prie pvz JTO pastato, tai niekam niekad i galva neateina (net _patiems_lietuviams_!!!), kad ta afrikietiska veliava kabanti tarp begales kitu geltonai-raudonai-zaliu veliavu pasirodo yra Lietuvos...

Suprantu, kad madinga isvedziot apie sibirus, tremtis ir krauja... bet fetisizuodami ta naujadara - trispalve mes atsisakom savo praeities. Nors tas zinoma nieko naujo... mes ir Jogaila lenkams atidavem, ir Respublika ir Geguzes 3-iosios Konstitucija.
Hmmm... zinoma galim atiduot ir vyti baltarusiams - jie kaip tik stengiasi sukurti savo istorine praeiti (kadangi jos nelabai turi)... Paimtu - be problemu.

As gal nekomentuosiu nusisnekejimu (spaudoje) apie tai kad raudona spalva primena TSRS nostalgija ar klibina Konstitucijos pamatus... sovietiniu simboliu uzdraudimas juos labiau klibina, nei diskusijos apie veliava, kuria jau seniai reikejo pakeist.

Tik blaiviai mastant ash suprantu, kad to jau tikrai neivyks butent del aptarto trumparegiskumo - jei zmones dar sugeba ciutciutciut pazvelgt atgal, tai bendra visos musu istorijos konteksta matyti... vargu.

Gal dar ir Kauna sostine padarykim, nes "del jo zmones i Sibira veze", o sostine Vilnius tapo tik sovietu Lietuvoj?

Aplink vieni zurnalistai - visi turi tvirta ir negincijama nuomone kiekvienu imanomu klausimu, bet nieks nesistengia isigilt ar suabejot savo neklystamumu...

Anonimiškas pirmadienis, vasario 16, 2009 12:11:00 popiet  

Man asmeniškai labiau prie širdies būtų Vytis. Kaip tu ir minėjai jis yra išskirtinis, su istorija, bei šaknimis.

Anonimiškas penktadienis, lapkričio 27, 2009 10:35:00 priešpiet  

Na ir skiedi demagogiją.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP