Aš nepritariu tokiems protestams

>> 2009 m. sausio 16 d., penktadienis

Šiandien ta diena, kai visi nori gauti žodį, todėl pasisakysiu ir aš. Kaip Lietuvos pilietis, nepritariu tam, kuo išvirto akcija prie Seimo.

Mitingai ir kitos protesto prieš valdžią formos yra suprantamos ir sveikintinos. Žmonės turi išreikšti savo nuomonę ir politikai privalo į ją įsiklausyti. Tačiau nuomonę pirmiausia reikia turėti, kaip ir darė profsąjungų suorganizuota protestuotojų dalis, vėliau persikėlusi prie Vyriausybės. Jie žinojo, ką nori pasakyti, turėjo tam argumentų ir galbūt nematė kitų galimybių priversti valdžią reaguoti. Netgi nusisamdė savo tvarkdarių. Tai buvo konstruktyvus žingsnis į dialogą.

Tuo tarpu kita dalis protestuotojų atėjo, nes neturi, kur kitur išsilieti. Pažiūrėkime į plakatus. Buvo keikiamas ir Algirdas Brazauskas, ir Seimas kaip toks, nesvarbu, kurios partijos nariai jame dirba. Visai suprantama - juk naujoji valdžia išrinkta dar tik porą mėnesių.

Pažiūrėkime į tuos, kurie neturėjo plakatų. Rankos buvo užimtos plytgaliais ir buteliais. Galvos prikimštos ne idėjų, o aklos aistros ką nors sudaužyti. Seimo langai - idealus taikinys. Pramušus ten skylę gali pasijausti didvyriu. Na, ir kas, kad tai ir tavo paties turtas. Veiksmai gaivališki, skanduočių tekstai - kas ant liežuvio užėjo, alkoholis tarpuvartėse...

Kai kas sako, kad riaušes sukurstė policija. Akivaizdu, kad ji savo darbą atliko netobulai. Tačiau ar ji prigirdė kai kuriuos protestuotojus? Ar pareigūnai įdavė jiems dūminius užtaisus ir parodė, į kuriuos Seimo langus mėtyti akmenis? Greičiausiai kažkas kitas. Kas?

Atsakomybė tenka ir valdžios atstovams. Kaip jau rašiau, naujoji koalicija valdo tik porą mėnesių. Taip, jie pakeitė mokesčių sistemą, apkarpė lengvatų, bet per mažai sutaupė valdžios išlaidų. Tačiau iš esmės nepasitenkinimas kilo ne dėl to. Tiesiog naujosios šalies galvos per mažai skiria pastangų BENDRAUTI su tauta. Simptomiškas pavyzdys - protestų išvakarėse su profsąjungų atstovais kalbėtis ėjo ne premjeras, finansų ministras, Seimo pirmininkas ar t.t., o parlamento pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė.

Politikai nuolat turi palaikyti ryšį su tauta, o tokiomis situacijomis, kokioje dabar yra Lietuva, tiesiog privalu kalbėtis. Politikoje žodis visada turi svorio, o šiais supergreitų komunikacijų laikais tas žodis dar stipresnis. Mokesčių dar nemokėjome, o jau pikti.

Tačiau ne mažiau kaltos ir visos valdžios iki šiol. Ne tik kad netinkamai valdė. Bet ir todėl, kad žmonės, daužydami Seimo langus, mano, kad tai "jų" turtas, o ne "mūsų".

p.s. sąmokslo teorija: kodėl užlūžo kai kurie portalai? ar tikrai dėl to, kad visi puolė internete skaityti apie įvykius ir taip užgulė serverius?

7 komentarai (-ų):

Anonimiškas penktadienis, sausio 16, 2009 5:30:00 popiet  

Iššaudyt girtaujantį jaunimą ir bus ramu. Vistiek jokios naudos iš jų. Tik vagia, šika ir myža. Man gėda už tautą.

cgedas penktadienis, sausio 16, 2009 5:42:00 popiet  

Atleiskite, bet aš prieš šaudymą, o už ugdymą.

Unknown penktadienis, sausio 16, 2009 5:46:00 popiet  

Vilnius pilnas ivairiatauciu liumpenu. Todel jie lengvai sukurstomi bet kokiam chuliganizmui.
Net Osle - visiskoje geroveje - yra imanoma surengti tokius maistus. Tad reikia kapoti organizatorius - Palecki ir kitus.

viz3 penktadienis, sausio 16, 2009 9:23:00 popiet  

"Ar pareigūnai įdavė jiems dūminius užtaisus ir parodė, į kuriuos Seimo langus mėtyti akmenis?" - šiaip geras klausimas.

Anonimiškas penktadienis, sausio 16, 2009 11:46:00 popiet  

na prie ko čia paleckiukas, troy? ir murzius ne prie ko.
šaudyti girtuoklius irgi ne išeitis. tuomet reikėtų šaudyti visus ligonius.
netrinti praktikos policija, imho, ne taip jau prastai pasirodė.
o va seimo langų gaila, nes valius pareiškė, kad nuostoliai - 2 mln litų. už langus????

pritariu: naujoji valdžia piaro neišnaudoja, tautos smegenų nepudrina, todėl tauta ir kyla prieš ją.

o riaušininkai visur vienodi. mūsiškai dar kuklūs :)

Anonimiškas šeštadienis, sausio 17, 2009 5:48:00 popiet  

Na, 2 mln. už stiklus, tai manau nėra išpūsta suma. Dar Nepriklausmybės aušroje mačiau reportažą, kaip tuos veidrodinius langus gamino, t.y. paimdavo stiklą ir padengdavo lyg ir smulkių bronzos, sidabro miltelių mišišiniu. Tais laikais, tai buvo labai inovatyvi technologija, brangi ir keletą stiklų "nudažyti" trukdavo ar 7 valandas. Taigis.
O įdomiausia, kad riaušės aktyvios posovietinio bloko valstybėse, pirmiausia Latvija. Čia prisiminkim, kokia pas juos etninė procentinė sudėtis.. Keisčiausia, kad Estija dar "neperdegė" ir Ukraina.

cgedas šeštadienis, sausio 17, 2009 6:54:00 popiet  

Na, Estijoje riaušės jau buvo prieš porą metų. Teisėsauga, matyt, šiek tiek apskabė aktyvistus ir įgijo patirties. Be to, kadangi dabartiniai protestai, kaip ten bebūtų, susiję su ekonominiu sunkmečiu, Estijos žmonės nerengia mitingų, nes valdžia kur kas geriau pasiruošusi spręsti problemas (pvz tie 10 mlrd. kronų, sutaupytų ekonomikai augant, etc.). O kai masės nesusirenka, tai ir riaušininkams nėra kaip įsivažiuot...

Ukraina šiek tiek kitas atvejis. Bet pas mus juk tik protestai, o pas juos dujų nėr:)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP