Mokyti grožio

>> 2009 m. sausio 5 d., pirmadienis

Vakar susigundžiau pasižiūrėti "Be pykčio" laidą, kurioje prof. Leonidas Donskis su prof. Irena Veisaite bandė analizuoti, kaip mūsų visuomenėje vertinami žmonės, turintys kelias tapatybes.

Nieko ypatingai užkrečiančio neišgirdau, tačiau I.Veisaitė priminė puikią Vytauto Landsbergio frazę, skambančią maždaug taip: mokyklose reiktų mokyti ne lietuvių kalbos taisyklių, o jos grožio.

Nesutinku, kad nereikia supažindinti moksleivių su taisyklėmis ar rašyba, bet tikrai tikiu, jog bent kelios gimtosios kalbos grožio pamokos per metus įspaustų svarbų pėdsaką visos kartos sąmonėje.

Eičiau dar toliau - būtų puiku neapsiriboti vien kalba. Grožio paslapčių knibždėte knibžda aplink mus, todėl estetikos suvokimu galima praturtinti kone visus mokomus dalykus. Mokyti gamtos grožio per biologiją ir fiziką, simetrijos nuostabumo per geometriją, žmogaus idėjų žavesio per istoriją, ir t.t.

p.s. yra daugybė mokytojų, kurie sugeba įskiepyti estetikos jausmą be papildomų pamokų. Yra gausybė moksleivių, gebančių įžvelgti grožį iš prigimties. Tačiau sutikime: kai tik pritrūksta laiko, noro ar pinigų, pirmiausia, ko atisakoma - tai grožio.

Čia galite rasti tikrąją citatą iš Kornelijaus Platelio pokalbio su V.Lansdbergiu "Literatūroje ir mene" (paskutinis klausimas ir atsakymas).

3 komentarai (-ų):

Vilma pirmadienis, sausio 26, 2009 9:52:00 popiet  

įdomus šis įrašas. žinai, aš asmeniškai galvoju, kad jeigu pas žmogų nebus estetinio suvokimo jausmo, tai nei mokytojai, nei Landsbergis, nei kas kitas tam žmogui jo ir neįskiepys. tai galioja ne tik kalbos grožio supratimui, bet ir visų kitų gyvenimo sferų suvokimui...

cgedas antradienis, sausio 27, 2009 12:37:00 popiet  

@Vilma, pritariu tau. Neišmokysi vaiko būti Čiurlioniu, jei jau tęsiam Landsbergio temą. Vis dėlto norėtųsi tikėti, jog kiekvienas žmogus, prisilietęs prie tikrojo grožio, kažkiek patobulėja. Gal tik savo ribose, bet ir tai jau šis tas. Taigi estetikos mokymas būtų ne genijų, o geresnių žmonių ugdymas.

Anonimiškas šeštadienis, vasario 21, 2009 8:22:00 popiet  

Visa tai, dažniausiai ateina su laiku, o tame laike turi būti įdėtos kieno nors pastangos :) Tereikia, kd kažkas užsimintų, kad kažkur pamatytum, ir tada jau susidaro galimybė pamąstyti.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP