Kaip TV3 žongliruoja žiūrovų sąmone

>> 2009 m. sausio 9 d., penktadienis

Vakar vakaras tapo istoriniu Lietuvos krepšiniui. 2009-ųjų sausio 8-oji buvo ne tik Apolinaro, Teofilio ir kitų vardadienis. Tądien įvyko lūžis - buvo atsikratyta iliuzijų ir aiškiai pademonstruota, koks yra tikrasis krepšinio statusas mūsų valstybėje. Taip pat - kokia didžiulė yra televizijos įtaka.

Turbūt jau supratote, kad kalbu apie "Viasat Broadcasting" sprendimą vienas svarbiausio šio sezono "Žalgirio" rungtynių "Eurolygoje" su Prancūzijos "SLUC Nancy" transliuoti ne per TV3, o per „Viasat Sport Baltic" - nišinį kanalą, perduodamą palydovais arba kabelinių TV tinklais. Be to, rungtynės transliuotos ir TV3 interneto svetainėje.

"Verslas yra verslas," - šie žodžiai laukinio kapitalizmo šalyje tapo neginčijama aksioma. Todėl "Viasat" atstovų Lietuvoje argumentai apie pelną mums turėtų viską paaiškinti. Esą "Eurolygos" turnyras yra labiausiai vertinamos krepšinio varžybos Europoje, todėl natūralu, kad transliacijos teisės yra vienos brangiausių, o kaštai prilygsta visam vienos lietuviškos laidos sezonui (groteskiška, kad rungtynių metų rodyta lietuviška laida buvo "Dzin"). Sporto varžybų rodymas dėl savo brangumo visame pasaulyje perkeliamas į mokamą televiziją. Tokia, anot Simono, tendencija. Aš, nors ir kaip vertinu futbolą, beveik supratau, kodėl taip buvo padaryta su šios sporto šakos Lietuvos rinktinės transliacijomis.

Tačiau dar užvakar mums buvo sakoma, kad krepšinis Lietuvoje - tai antroji religija. Jo statusas ypatingas, kitoks nei visame pasaulyje su visomis jo tendencijomis. Mes naiviai tikėjome, kad tai nors lašeliu svarbiau už pinigus. Kad transliuoti "Eurolygos" varžybas, kuriose žaidžia komanda iš Lietuvos, yra garbė. Jog toks ketvirtadienis, kaip vakar, turi būti kažkas panašaus į nacionalinę šventę, taigi ir svarbiausias jo įvykis privalo būti rodomas per nacionalinę televiziją, o ne per vos kelis šimtus tūkstančių žiūrovų pasiekiantį kanalėlį.

Giliai giliai mes žinojome, kad legendos apie krepšinio per TV populiarumą primena muilo burbulus. Statistikos duomenimis, net Lietuvos rinktinės rungtynės retai kada būdavo populiariausios mėnesio transliacijos. Ką jau kalbėti apie "Žalgirį" "Eurolygoje". Aš pats, tiesą sakant, toli gražu ne visas rungtynes pažiūriu: tiek "Lietuvos ryto", tiek Kauno ekipos. Tačiau tik vakar tiesa buvo galutinai atskleista. Vakar turėjo nebelikti naivuolių. Svarbiausias mūsuose yra verslas, o ne kažkokie naivūs principai.

Tai buvo aišku jau pernai, kai TV3 ėmėsi šantažo prieš Seimo narius, kai parlamentas patvirtino alkoholio reklamos ribojimus. "Jie žlugdo Lietuvos sportą!" - prisimenate tokią frazę? Turbūt prisimenate ir politinį spaudimą dėl "Laisvės Joninėms". Šie procesai parodė, kaip stipriai televizija veikia lietuvių sąmonę. Juk pernai dėl krepšinio transliacijų, kurių net nenaikino, o tik rodė ne tiesiogiai, televizijos įaudrintoje tautoje kilo toks ažiotažas, kad imta rašyti peticijas ir galvoti apie protestus. Šįkart dėl visko kalti ne politikai, o televizija. Todėl nėra kam visaapimančiais komunikacijos kanalais koncentruoti liaudies emocijų. Ir ką jūs galvojate? Kaip stipriai bebūtų pasišaipyta, liaudis rami.

p.s. "Kačių lopšiams" šiandien irgi istorinė data, tik gerąja prasme. Tinklaraštis jau turi 100 RSS prenumeratorių!:)

7 komentarai (-ų):

Anonimiškas penktadienis, sausio 09, 2009 12:40:00 popiet  

Geras straipsnis. Ir sveikinu su apvaliu pasiekimu :)

Unknown penktadienis, sausio 09, 2009 12:46:00 popiet  

Gerai pastebėta. Maladiecccccc :D

Anonimiškas penktadienis, sausio 09, 2009 2:04:00 popiet  

pastebėjimus radau du:
krepšinis pervertintas
tv įtaka neįvertinta

ech, kad jie abu tautai į ausį (ir akis).

Anonimiškas penktadienis, sausio 09, 2009 8:35:00 popiet  

O dar pridėjus tai, kad VIASAT Broadcasting užspaudė kabelinių tv operatorius su savo naujuoju Sport Baltic reikalaudami mokėti po 2 LT už abonentą (kai tų pačių kabelinių abonentiniai mokesčiai kaikada tesiekia 16 LT), tai išvis gražuma...

Anonimiškas penktadienis, sausio 09, 2009 8:50:00 popiet  

Šiaip komentaras ne šiam straipsniui, o puslapiui apskritai. Per vidurį jo bazuojasi pavaiksliukas su Tavo blogo kaina. Manau, galima ištaisyti ir klaidas virš paveiksliuko, nes dabar ten sakoma "Mano tinklarašAtis vertas:"

cgedas šeštadienis, sausio 10, 2009 11:18:00 popiet  

Dėkui labai už pastabumą. Iš vis gal reiktų išmest tą vertę:)

grumlinas sekmadienis, sausio 11, 2009 9:59:00 popiet  

Sveikyju su RSS-jubiliejumi! ;)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP