Kaip mobilieji telefonai išgelbės pasaulį

>> 2008 m. kovo 31 d., pirmadienis

Kurtas Vonnegutas, vienas iš tų retų žmonių, kurie mokėjo taikliai apibūdinti, kas vyksta, rašė: "planetos imuninė sistema bando atsikratyti mūsų". Tačiau panašu, kad pagaliau būdą kaip išsinaikinti ar bent apsinaikinti rado patys žmonės. Tai "mobiliakai".

Garsus vėžio ekspertas Dr. Vini Khurana savo tyrimo išvadose teigia, kad „esama vis daugiau reikšmingų įrodymų, kad egzistuoja ryšys tarp mobiliojo telefono naudojimo ir tam tikrų smegenų auglių“. Delfio cituojamas mokslininkas įspėja apie didelį auglių pavojų ir ragina šalių vyriausybes bei pramonę tučtuojau imtis veiksmų mažinant radiaciją.

"Manoma, kad šis pavojus visuomenei yra žymiai rimtesnis nei asbestas ar rūkymas", - teigia
V. Khurana ir atskleidžia, mano manymu, stipriausią mobiliųjų telefonų pusę.

Kitaip nei atominė bomba arba tas pats rūkymas šiais laikais,
mobiliuosius telefonus "myli" kur kas daugiau žmonių (tekste apie V.Khuranos tyrimą teigiama, kad dabar mobiliaisiais naudojasi 3 mlrd. pasaulio gyventojų).

Be to, atominei bombai vien dėl jos prigimties negalima sukurti tokios efektyvios ir efektingos rinkodaros kaip "mobiliakams". Asbestas greičiausiai niekada niekam nepatiko. Rūkymo aukso amžius taip pat jau praeityje. O mobilieji telefonai vis dar populiarėja, pinga ir darosi vis žavesni.
Manau, jau pasiekėm tą ribą, kai mesti rūkyti yra paprasčiau nei nustoti naudotis mobiliuoju. Metęs rūkyti iš žaidimo neiškrenti.

Taigi Žemei atsirado vilčių.

Read more...

Epopėja dėl futbolo: kada prasidės, kur žais ir kas rodys?

>> 2008 m. kovo 26 d., trečiadienis

Šįvakar "Vėtros" stadione prakaituos Lietuvos ir Azerbaidžano rinktinių futbolininkai. Tačiau ne vieną lašą prakaito išlies ir futbolo sirgaliai, norintys stebėti rungtynes.

Dėl Kalėdomis virtusių Velykų interneto forumuose ir naujienų portaluose įsisiūbavo diskusijos, kur ir kada vis dėlto vyks rungtynės. Rinktinės atstovas, regis, jas jau nuramino - varžybos bet kokiu oru vyks Vėtros stadione Vilniuje, kaip ir planuota - 19 valandą. Taigi tie, kurie eis šalti į stadioną, atsakymą jau gavo.

Tačiau ne ką mažiau aktualus ir kitas klausimas: kas rodys futbolą per TV? Ši sporto šaka Lietuvoje tokia našlaitė, kad turbūt jau perėjo per visus kanalus. Todėl bent aš jau nebeprisimenu, kuri TV rodo rinktinės varžybas. Nusprendžiau sužinoti.

Kadangi buvau atsidaręs Delfi, pabandžiau nueiti į TV programų rubriką. Deja, ten kol kas sudėta tik progama iki praėjusio sekmadienio (kovo 23 d.). Peržiūrėjau pranešimus futbolo skiltyje. Ten aprašytos ir rinktinių nuotaikos, ir trenerių prognozės, ir oro sąlygos, bet toks jausmas, kad vis eis žiūrėti futbolo "gyvai" - nė žodžio apie TV transliaciją.

Ok, keliauju į futbolas.lt, kur apie rungtynes pranešimų dar daugiau, tik ne apie tai, kas jas rodys. Komentaruose pasiskaitau, kad šitos informacijos gali nematyti tik akli.

Diagnozuoju sau:"aklas", ir keliauju į tv.lt. Peržiūriu ten kairiajame apatiniame puslapio kamputyje pateiktas TV programas: BTV, LNK, LTV, LTV 2, Tango TV, TV 1, TV3. Nė viena nerodo, nors tu ką. Iš nevilties patikrinu net ATV ir MTV. Nieko...

Galvoju, gal ir tv.lt vyrukai patingėjo atnaujinti programas, gal tik vakar paaiškėjo, kelintą valandą rodys, bet pats tuo negaliu patikėti. Grįžtu į futbolas.lt pasiryžęs dar kartą kruopščiai viską iššiunkštinėti. Turbūt kažkur akivaizdžiausioj vietoj spindi didžiulė ryški nuoroda ir tik aš, žioplys, niekaip jos nepamatau.

Ir ką jūs manot?Randu! Ir kaip aš galėjau iki šiol nepastebėti? Kažkelioliktam komentare po vienu iš tekstų kažkas šykčiai yra užsiminęs: TV5. Žaibišku greičiu atsiduriu kanalo svetainėje internete (ne taip sunku - vos trys raidės), o ten - be didelių reklamų ir fanfarų, tačiau tv programoje įrašta - nacionalinių rinktinių dvikova, šiandien 19:00.

Apsidžiaugiu - pagaliau! Tik įdomu, ar džiaugiasi futbolo gerbėjai, gyvenantys ne Vilniuje, ne Kaune ir ne Alytuje, kur transliuoja TV5? Viskas turbūt priklauso nuo kitų regioninių televizijų pasiryžimo ir TV5 vadovų geranoriškumo bendradarbiauti. Kita vertus, simboliška - lietuviškas futbolas šįkart TV rinkoje gavo maždaug tai, ką gauna ir visur kitur.

p.s. nuoširdžiai tikiuosi, kad viską buvo galima sužinoti daug paprasčiau nei pavyko man, tikrai.

Read more...

"Techninis" įrašas

>> 2008 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Teko pavargti gal kokią valandą spaudinėjant itin panašias mygtukų kombinacijas, bet aš TAI atlikau - bloge atsirado "Žymos" (jei dar nepastebėjote, žvilgtelėkite į dešinįjį apatinį savo ekrano kampą, galbūt sudomins kokie nors senesni mano įrašai, kurių dar neteko skaityti).

Temų krūvelė susidarė beveik apsišaukėliškai solidi, tačiau aš tikrai bandžiau kuo glausčiau ir universaliau.

Dar viena, pati techniškiausia pastaba - dėl Dėdės Mykolo sentencijų. Iš pradžių jas vadinau šiek tiek kitaip, todėl dabar grupuodamas suteikiau pirmosioms tą patį titulą. Ta proga naujausia citata, kuri turėjo priedėlį (5), dabar turi priedėlį (7).

Read more...

Iš amžinųjų dėdės Mykolo tiesų (7)

Jeigu jau sninga ne per Kalėdas, o per Velykas, jeigu tiesiogiai per lietuvišką televiziją rodo, kaip lemiamas rungtynes žaidžia turkai su ispanais, o ne lietuviai, tai ne 2+2=4, o 4=2+2.

Read more...

Moteriškos grožybės ir visa kita "Balse"

>> 2008 m. kovo 19 d., trečiadienis

Aš vėl truputį apie "minkštas" naujienas. Esu iš tų, kurie mano, kad jos atlieka teigiamą ir naudingą vaidmenį, ką jau kalbėti apie srautus žmonių, vien dėl to ir plūstančių į informacinius portalus. Ne paslaptis, kad, pavyzdžiui, delfyje, politikos tekstams, esantiems pačioje portalo viršuje, dažnai sunku grumtis populiarumu su kažkur giliai giliai "po žeme" įterpta rubrika "Myli nemyli".

Tačiau man (tai visiškai mano asmeninė nuomonė, pagrįsta tik gana reguliariomis kelionėmis į balsas.lt) kažkaip juokingai atrodo kai kurie "Balse" publikuojami "bajeriukai". Iš esmės jie tinka informaciniam portalui, bet kažkaip... gal ne "Balsui". Ypač tai ryšku video rubrikoje.

Pavyzdžiui, mano galva, "Balso" stiliui tikrai tinka pranešimas apie į Lietuvą atvyksiantį koncertuoti Andrea Bocelli.








Netgi Kirkorovas dar kažkaip įsipaišo, nors manęs apskritai nedomina "žvaigždės" iš šios geoagrafinės bei intelektualinės zonos.








Tačiau pusnuogės (tiksliau - nuogos) "Olialia mergaitės" nelimpa "Balsui", nors tu ką.






Kita vertus, velniai žino, gal pažiūrėčiau pažiūrėčiau, ir...rasčiau argumentų "už" :) Ką manote jūs?

Read more...

Bet aš vis tiek eisiu balsuoti "gyvai"

>> 2008 m. kovo 17 d., pirmadienis

Mano akis "Delfyje" ką tik užkliuvo už pranešimo apie tyrimą, pagal kurio rezultatus 78 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad rinkėjams turi būti suteikta galimybė balsuoti internetu. Bet labiausiai mane sudomino išvada, kad 41,4 proc. šalies rinkėjų pasinaudotų tokia galimybe.

O, aš už. Dar ir kaip už galimybės balsuoti internetu egzistavimą. Manau, tai tiesiog natūrali grandis informacinės visuomenės evoliucijos grandinėje. Bet vis dė to priklausau tiems procentams, kurie eitų balsuoti gyvai.

Puikiai suprantu balsavimo internetu pliusus, nes:

# pažįstu pakankamai žmonių, kurie rinkimų dieną tiesiog fiziškai negali būti savo rinkimų apylinkėje (nors, tyliai pridursiu, jei jie turėtų bent kruopelyte daugiau pilietiškumo, tikrai sugebėtų susidaryti sąlygas atiduoti savo balsą, nebent yra kokioje nors gūdžioje Azijos stepėje)

#žinau, kad tik tokiems išpindėjusiems miestiečiams kaip aš, kuriems iki rinkimų urnos daugiausiai 15 minučių kelio, sunku suvokti, kaip stipriai žmonių aktyvumą rinkimuose lemia oras

# kartais taip pat mėgstu patingėti

Tačiau aš vis tiek ketinu eiti balsuoti, nors jau seniai internetu moku mokesčius ir atlieku visas panašias buitines procedūras, nors, pavyzdžiui, pildant išankstinio mokėjimo mobiliojo ryšio kortelę internetu, dar tenka sumokėti mokestį bankui, taigi kioske sutaupyčiau kokius 80 centų. Mano draugė kartą pajuokavo (o gal ir nejuokavo), kad ir automobilį būčiau nusipirkęs per dieną, jei tai būtų buvę galima atlikti internetu.

Balsuosiu gyvai ne dėl to, kad bijočiau dėl saugumo - gal esu truputį idealistas, bet kažkodėl manau, kad šitas reikalas bus išpręstas beveik nepriekaištingai.

Eisiu į rinkimų apylinkę, nes man tai yra šventė (ne, tarybiniais laikais dar tikrai neturėjau balsavimo teisės ir blizgančių bufetų irgi linksmų melodijų anei kitų panašių atributų neatsimenu). Tos 20 ar 25 minutės, kurias sugaištu žingsniuodamas iki netoli namų esančios mokyklos aktų salės, keisdamasis šypsenomis su kaimynais ir pažįstamais, laukdamas eilėje, kol išduos balsavimo reikmenis, lindėdamas už užuolaidų balsavimo kabinoje , grūsdamas savo pasirinkimą į urną ir vėl žingsniuodamas namo, man yra malonumas, nes tądien aš ir kiti panašūs renkamės ateitį, nesvarbu, kad ne visada yra iš ko rinktis.

Turbūt tai yra vienas iš tų triukų, kurie priverčia mėgti demokratiją. Mano galva, tokios magijos praktiškai neįmanoma patirti balsuojant internetu. Elektroninis balsavimas - lyg kokios anketos pildymas, tik klausimai labai anonimiški. Akimirką į monitorių, kitą - pro langą, vėl - į monitorių, čiakšt pele, ir viskas. Nei kelionės iki aktų salės, nei stoviniavimo eilėje, nei rinkimų biuletenio grūdimo. Net jokių šypsenų mainų su kaimynais.

p.s. spėju, kad bėgant laikui ir plečiantis technologijų okupacijai tokių kaip aš liks vis mažiau ir mažiau.




Read more...

Iš amžinųjų dėdės Mykolo tiesų (6)

>> 2008 m. kovo 14 d., penktadienis

Gimtadieniai - tai būdas pratinti žmones prie gėlių. Ypač jubiliejai. Kuo didesnis jubiliejus, tuo daugiau sveikintojų. Kuo daugiau sveikintojų, tuo daugiau gėlių. Ir taip vis daugyn ir daugyn, iki pat grabo lentos gėlių jūroje.

Read more...

Gimtadienis

>> 2008 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Uhu! Pasisveikinam - šitam blogui netikėtai nelauktai suėjo metai:)

Tiesą sakant, visad galvojau, kad pirmąjį įrašą sukurpiau 2007-ųjų kovo 13-ą (t.y. gimtadienis turėtų būti šiandien). Tačiau pasirodo, jog tai įvyko pernai per Moters dieną - kovo 8-ąją.

Hm, vienerių metų veikėjas dažniausiai nepasako ko nors itin prasmingo (arba niekas jo nesupranta). Todėl ir šis įrašas nebus patarimų gyvenimo prasmės dizainui koncentratas.

Mesdamas akį į prabėgusius metus turiu prisipažinti, kad ko labiausiai šiam blogui trūko, tai pastovumo. Vien ką sako faktas, jog per 9 mėnesius nuo praėjusių metų kovo iki jų pabaigos sugebėjau sukrapštyti tik 20 įrašų, o šiemet jau dabar jų yra 25 ir dabar taukšinu 26-ą. Turbūt tik šiemet pasitaikydavo savaičių, kai Kačių lopšiai veikė kaip normalus tinklaraštis, reguliariai - kas dieną dvi - sublizgėdamas nauju įrašu. Todėl ir skaitytojų srautas nėra itin pastovus. Keletą kartų jų skaičius siekė 100 per dieną, kur kas dažniau - 50, tačiau dažniausiai sukosi apie 20-25 apsilankymus per dieną.

Pirmasis didesnis būrelis čia užsuko šių metų po sausio 9-osios įrašo apie orų pranešimų metamorfozes lietuviškoje žiniasklaidoje, kai nuoroda į jį pasirodė Nežinau.lt Blogoramoje. Į pačią populiarumo viršūnę užkopė įrašai apie Knygų mugės tikrąjį santykį su knyga, rašytojų girtuoklių topą (iki šiol didžiuojuos autoriniais jų citatų vertimais), dienraščių prenumeratos kainas, muzikinių televizijos projektų (ne)profesionalumą ir... gal gana, nes rizikuoju išvardinti visus savo įrašus:)

Tiesa, daugiausiai komentarų (12, keli mano, nes ten vyko šiokia tokia diskusija) susilaukė tekstas iš visiškos šito blogo kūdikystės - praėjusių metų gegužę įdėtas įrašas apie lietuviškos interneto auditorijos ypatybes. Neblogai komentarais aplipo (8) ir pernai lapkričio tekstas apie Lietuvos radijo žiniose išlinksniuotą Britney Spears vardą (kita vertus, o kaipgi kitaip?).

Pabaigai - štai tortas. Prisipažinsiu, kad katės nėra mylimiausi mano gyvūnai, bet vien dėl tinklaraščio pavadinimo gimtadienio skanumynas turėtų atrodyti maždaug taip:



Ačiū visiems, kurie čia užsuka. Užeikite dažniau ir komentuokite komentuokite, nes pats įdomumas yra diskutuoti diskutuoti:)

Read more...

Dėdės Mykolo verta tiesa

>> 2008 m. kovo 12 d., trečiadienis

Iš reklamos:

"Eurovaistinėse nuolaidos visoms prekėms, išskyrus vaistus".

Read more...

Gudručiai ir alkoholio reklama per tiesiogines krepšinio rungtynes

>> 2008 m. kovo 5 d., trečiadienis

TV3, nubausta už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus per tiesiogines krepšinio transliacijas, šią savaitę vėl nusprendė jas rodyti po 23 val., kai nebedraudžiama alkoholio reklama per televiziją ir radiją. Tiesa, "Žalgirio" ir "Real" dvikova rytoj bus rodoma tiesiogiai, mat Kauno klubas užtikrino, jog salėje nebus matyti nė mažiausio alkoholio įmonių logotipo. Tačiau šio vakaro rungtynes tarp "Lietuvos ryto" ir "Tau Ceramicos", atrodė, reikės laidoti: arba sekti rezultatą interneto portaluose, arba stebėti netiesiogiai (tiesa, nuo praėjusios savaitės žinome, jog dar yra variantas klausytis, ką pasakoja mobiliuoju telefonu kas nors iš salės).

Tačiau užėjęs į TV3 svetainę radau štai ką - galimybę stebėti rungtynes tiesiogiai internetu! Puiku, ar ne? Tik dar šis tas - transliacijoje yra alkoholio reklama, ir ne šiaip kokio alaus, o "Sobieski". (Atleiskit už kokybę, bet mano "Photoshopas" nepasidavė jokiems bandymams įšsaugoti judantį vaizdą kaip nuotrauką, todėl griebiau fotoaparatą)


TV3 garbei reikia pasakyti, kad iš tiesų įstatyme draudimai dėl alkoholio reklamos, kurie galioja televizijai ir radijui, internetui netaikomi. Bet man vis tiek šita situacija gana ironiška. Arba TV3 šiuo veiksmu siunčia maždaug tokią žinutę: mes NIEKADA netransliuosim krepšinio be alkoholio reklamos.

Read more...

Tai, ką mes duodame pasauliui

>> 2008 m. kovo 3 d., pirmadienis

Šiandien gavau nuorodą į videoreportažą apie štai šį flashmobą.



Vakar lietuvišką, t.y. smulkesnę ir mažiau įspūdingą masinio sustingimo versiją buvo galima išvysti ir Vilniuje.

Tokios akcijos jau keletą metų nėra naujiena nei pasaulyje, nei pas mus. Tačiau vis dar kartais susimąstau, kodėl jos vyksta.

Visų pirma, manau, kad flashmobai galėjo išpopuliarėti tik tokioje mums žinomos žmonijos istorijos fazėje, kokioje gyvename dabar. Arba Romoje imperijos klestėjimo metais (su tam tikrom išlygom dėl vergijos ir pan.). Trumpai tariant, tokie renginiai galimi tuomet, kai atsiranda kritinė masė žmonių, kurie nemato reikalo dėl ko nors stengtis. Kai jiems atrodo, kad aplink vyrauja taika, viskas savaime (ekonomika, socialinė sistema, etc.) juda geryn ir t.t.

Dar pridėčiau absurdiškumo elementą, nes flashmobai man primena Charmsą. Šis rašytojas prirašė krūvą absurdiškų kūrinėlių, kurie, pavyzdžiui, gali baigtis konstatavimu, kad šito rašyti net nevertėjo pradėti. Bet juos skaitai ir supranti, kad visa tai parašyta ne be reikalo, matai prasmę. Flashmobai irgi turi prasmę, kartais net meninę vertę. Pavyzdžiui, jau aprašytojo lietuviškojo (nuoroda dar kartą) organizatoriai teigė ne itin originalią, bet svarbią tiesą - šiais visuotinio skubėjimo laikais visai naudinga akimirkai kitai sustingi ir tiesiog būti.

"Tiesiog būti" yra vienas žaviausių flashmobo elementų. Būrys žmonių tiesiog kažką daro kartu. Be to, jie dar ir išsiskiria iš masės. Sujungiami, regis, nesuderinami dalykai - nuo anonimiškumo pavargę žmonės išsiskiria iš minios, atkreipia į save dėmesį, tačiau tuo pat metu priklauso miniai. Taip drąsiau, gal netgi padeda atsikratyti tam tikrų kompleksų.

Flashmobai - tai protestai prieš kasdienybę. Bet jie taikūs ir gal net priverčia ką nors susimąstyti.

Tačiau kad šis įrašas netaptų vien panašių akcijų pašlovinimų, pažersiu ir truputį kritikos. Tikiuosi, kad šis reikalas niekada netaps pernelyg visuotiniu, nes per didelė minia yra linkusi į psichozę. Be to, vieną dieną flashmobai nieko nebestebins. Kas tada?

Read more...

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP