Su gimtadieniu, Woody Allenai!

>> 2008 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

1935 metais gruodžio pirmoji reiškė ne tik žiemos, bet ir Allano Stewarto Konigsbergo gyvenimo pradžią. Todėl šiandien šis žmogus švenčia 73-ąjį savo gimtadienį, tiesa, daugiau sveikinimų jis greičiausiai sulauks garsaus kino režisieriaus, scenaristo, aktoriaus ir rašytojo Woody Alleno pavarde.

Woody Allenas gimė Niujorke ir nuo to laiko jiedu neatsiejami. Neurotiko niujorkiečio, dažnai rašytojo, charakteris tapo vizitine jo kaip aktoriaus kortele.

Savo karjerą jis pradėjo penkiolikos, kai debiutavo rašydamas laikraščiams trumpus sąmojus. Vėliau ėmė dalyvauti komikų vakaruose, kol 1965 metais buvo pasamdytas sukurti scenarijų filmui "What's New Pussycat". Po metų režisierius susuko pirmąjį savo filmą "What's up, Tiger Lily?"

Nuo to laiko Woody Allenas sukūrė begalę filmų, beveik visuose vaidino pats ir beveik visi pelnė kokį nors apdovanojimą. Vien "Oskarams" jis buvo nominuotas 21 kartą: gavo 14 nominacijų kaip scenaristas, šešias kaip režisierius ir vieną kaip aktorius. Laimėjo tris JAV Kino akademijos statulėles: dvi už scenarijus ("Annie Hall"ir "Hannah and her sisters") ir vieną už režisūrą "Annie Hall"). "Annie Hall" tapo apskritai bene geriausiai įvertintu jo kūriniu, mat už vaidmenį jame W.Allenas ir buvo tą vienintelį kartą nominuotas "Oskarui" kaip geriausias aktorius. Tačiau dėmesio verti dauguma jo kūrinių. Pavyzdžiui, Lietuvos televizija neseniai rodė 10 režisieriaus filmų. Visi 10 buvo verti dėmesio.

Kartu su šiuo kino keistuoliu per jo filmus keliauja ir moterys, dažnai pavadinamos jo mūzomis: Diane Keaton, Mia Farrow, dabar tokia kartais tituluojama Scarlett Johansson. Nors jaunoji aktorė pareiškė nenorinti būti vieno režisieriaus aktore, ji nusifilmavo ir dabar Lietuvoje rodomame W.Alleno filme "Viki Kristina Barselona".

Jeigu reikėtų trumpai apibūdinti jo stilių, pavadinčiau W.Alleną literatūriškiausiu visų laikų kino kūrėju. Jo filmai, dažniausiai komedijos, kupini kitų kūrinių ar gyvenimo situacijų parodijos, kuri atsiskleidžia ne tik siužetu, bet ir ilguose, tačiau neprailgstančiuose dialoguose ir monologuose.

Visko apie šį žmogų, beje, mokantį ir groti klarnetu, nė neketinau surašyti. Jeigu norite pasidomėti plačiau, galite pradėti kad ir nuo čia. Bet esminius W.Alleno vaidybos ir filmų dialogų bruožus atskleidžia ši ištrauka iš jau minėto filmo "Annie Hall".

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP