Kuo rašote savo blogų įrašus?

>> 2008 m. gruodžio 30 d., antradienis

Rašyti ranka ar kompiuteriu? Ši dilema kyla vis rečiau. Dalis (maža dalis) rašančiųjų pasiryžo tiesiog neįsileisti kompiuterio į savo gyvenimą. Likusieji praktiškai atsisakė rašymo ranka. Kartu baigia išnykti ir perrašinėjimo į švarraštį tradicija. Netgi tokia jos atmaina, kai tekstas parašomas ranka, o po to perrašomas kompiuteriu, daugumos būtų pavadinta atgyvena. „Lėtąjį” rašymą su perrašymu išstūmė „greitasis”, kaip cigaretė kadaise nurungė pypkę. Tiesiog pirmajam „nebėra laiko”.

Tokie veikėjai kaip tinklaraščių autoriai galėtų užsiimti lėtuoju rašymu net ir naudodami vien kompiuterį. Iš pradžių sukurpti tekstą kokiame nors tekstų redaktoriuje, o po to jį įdėti į savo blogą. Įdomu, ar daug taip darančių?

Aš pats beveik 100 proc. atvejų rašau tiesiai blogger.com platformoje, nors tai ne itin patogu. Yra įvairių niuansų, pavyzdžiui, kartais noriu ištrinti raidę, o dingsta visas žodis. Kitą sykį sistemai nepavyksta išsaugoti įrašo, būna, kad pats užsimiršęs ką nors paspaudžiu - ir visi suraizgyti sakiniai dingsta velniop amžiams. Nežinau, kas dėl to kalčiausias, gal mano smegenys, bet rašydamas čia dažnai priveliu žioplų klaidų ar parašau pernelyg painių sakinių. Ką jau kalbėti apie blogger reikalus su lietuvių kalbos tikrinimu. Tačiau vis tiek naudojuosi šiuo blogo redaktoriumi ir pasąmonėje turiu tam nepatikrintą argumentą - turbūt man atrodo, jog taip greičiau.

Kiek žinau, yra specialiai tinklaraščių rašymui skirtų teksto redaktorių, yra standartiniai Word, Notepad, Wordpad, OpenOffice Writer ir t.t. Daugybė galimybių rašyti kur kas kokybiškesnius įrašus ir gana patogiai perkelti juos į savo blogą. O gal nė velnio nepatogiai? Galbūt visai ne kokybiškesnius ?Kaip jūs darote?

11 komentarai (-ų):

Unknown antradienis, gruodžio 30, 2008 4:45:00 popiet  

Aš rašau paseilinęs liežuviu violetinį cheminį pieštuką, išgėręs dėl drąsos lašelį ir primerkęs kairę akį, kad išeitų gražiau. Kai kurias raides apvedžioju dar kartą. Po to nuskanuoju ir va. Tekstas.

Anonimiškas antradienis, gruodžio 30, 2008 4:51:00 popiet  

o kas nors atsakinėja į retorinius klausimus tinklaraščiuose? :)

ok ok :)

mano darbo sistema paprasta ir tik retai keičiasi:
1. tekstas rašomas standartiniu tekstiniu redaktoriumi (nemokamas OpenOffice). patogu, nes daug taisymo, braukimo, trynimo, visokių perkėlimų iš interneto, kitų dokumentų ir t.t. be to, noriu turėti archyvą *.doc savo kompiuteryje.
tekstas dažnai neparašomas vienu ypu, tad patogi ctrl+S kombinacija, ko ne visad rasi "online" (arba ne taip patogu)
2. keliam rašinį į internetą per WindowsLiveWriter. patogu, nes čia galima sudėlioti aktyvias nuorodas, o, kas aktualiausia - nuotraukas. dar neperpratau 9ar su saavo interneto tiekėju nesuderinau, kaip tai padaryti tiesiai internete)
3. galutinį variantą redaguojame jau tinkle (ypač, kai reikia pridėti, tarkime, internetinių filmukų HTML kodus).
tinklaraštis mano WordPress platformoje, už vardą ir vietą serveryje (hosting) moku pats.
va toks mano, pradedančiojo tinklaraštininko, patyrimas.

norėčiau rašyti kaip troy, bet nuo pirmos klasės nemėgstu rašalinių parkerių ir cheminių pieštukų - nuolat išsimozuoju.
o staliaus pieštukas netinka - juo parašyti žodžiai net 22 colių monitoriuje netelpa :)

scania gti antradienis, gruodžio 30, 2008 6:29:00 popiet  

Rašau tik tiesiai bloggeryje. Kitos programos kažkodėl nenorėdavo įdėti parašytų straipsnių, kol neprisijungsiu, tai kad jau reikia prisijumgti... Beje, rašau draft.blogger.com, man tas redaktorius labiau patinka. Dėl lietuvių kalbos tikrinimo yra Firefox įskiepis, veikia pusėtinai.
Vienas trūkumas - jei noriu įdėti daug paveikslėlių skirtingose tsraipsnio vietose, tai tenka pavargt :)
Beje, kaip tik esu patenkintas blogger redaktoriumi - visada viskas išsisaugo, jei nepublikuoju - lieka juodraščiuose.
O jei nori parašyti tikrai kitokį straipsnį - rašyk spausdinimo mašinėle, užvis geriau mechanine. Tarškinant klavišus gerai mintys dėstosi :)

Anonimiškas antradienis, gruodžio 30, 2008 6:40:00 popiet  

darau labai paprastai: rašau wordpress platformoje, patikrinu klaidas nukopijavęs į word'ą. tačiau išsaugodamas padarau svarbų žingsnį (po kelių sistemos užlūžimų ir suregztų sakinių praradimo - man nieko nėra baisiau už pararastų minčių ištrynimą, nes tada ta tema nebegaliu rašyti) - prieš spausdamas Save, visada pažymiu visą tekstą ir paspaudžiu ctrl+c :) paprasta ir 100% apsaugota :)

Mantas antradienis, gruodžio 30, 2008 6:45:00 popiet  

Rašau su tiesiai per wordpressą

grumlinas antradienis, gruodžio 30, 2008 9:03:00 popiet  

Hmmm, geras klausimas, kuris man niekada nekilo - rašau tiesiai WordPress'e. Kai kada mintys užstringa, tada išsaugau kaip juodraštį, kad vėliau baigti rašyti. Arba užmarinuoti ilgam ;)

cgedas antradienis, gruodžio 30, 2008 9:30:00 popiet  

Vienastoks jau nebe pirmą kartą rekomenduoja WindowsLiveWriter, kaip ir Rokas. Kitamet reiks pabandyt:)

MariukasM antradienis, gruodžio 30, 2008 9:50:00 popiet  

Nuo pat pradžių naudoju Windows Live Writer.

Anonimiškas antradienis, gruodžio 30, 2008 10:11:00 popiet  

scania,
sakai mechaninę rašymo mašinėlę tarškinti? hm... gal todėl iki šiol klaviatūrą kalu stipriai, kaip pripratęs prie mechaninės :)
ir kaip kadais mechaninę portatyvinę (ui kokia retenybė ir deficitas buvo tokia) vėžiodavausi kuprinėje, taip dabar laptopą. netoli pažengėme :D

Anonimiškas pirmadienis, sausio 05, 2009 1:32:00 priešpiet  

Daugiausiai įrašų esu parašęs Wordpese, keli pirmieji bandymai buvo su WLW, bet išsidiegiau ir vėl įsidiegiau ir bandau iš naujo pratintis, nes atsirado lietuvių kalba, esu rašęs per wordą ir google docs, pirmuoju variantu nepatogu baisiai, su spausdinimo mašinėle tai nepatogu mygtukus man spaudyti ir mintys išsibarškina nuo tų tekšt tekšt...

Vilma pirmadienis, sausio 26, 2009 9:46:00 popiet  

rašau tiesiai blogerryje. nes pastebėjau, kad gaunas nesąmonė, kai įkeliu tekstą iš Word'o. nemoku paskui jo sutvarkyti, kad būtų pvz. vienodi tarpeliai tarp eilučių, vienodas šriftas, jei ką parašai, paskui kopipeistinu, ir t.t. klaidas taisausi pati įkėlusi tekstą ir dar kelis kartus jį perskaitydama. jei abejoju dėl rašybos, pasitikrinu tą žodį. taip įdomiau ir man asmeniškai naudingiau, nei automatiškai ištaisomas žodis.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP