Juokai rimtu veidu

>> 2008 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Nuo barono Miunhauzeno laikų sakoma, kad didžiausios kvailystės gyvenime padaromos rimtu veidu. Kažką panašaus galėtume pasakyti ir apie juokus, ar ne? Tačiau pastaruoju metu mūsų blogesferoje reguliariai užtinku teiginį, jog šiais laikais pokštų, pasakytų ar parašytų be šypsenėlės, nelabai kas besupranta (paskutinį kartą šią mintį išdėstė LTSR.LT). Kodėl taip galėtų būti? Šįkart panagrinėsiu tik juokavimą raštu.

Apie juokus tinklaraščiuose galima pažerti gana įtikinamos teorijos. Psichologai yra paskaičiavę, kad verbaline kalba, t.y. žodžiais, pašnekovui pateikiame tik apie 20-40 proc. informacijos. Didesnę dalį pranešame neverbališkai: gestais, grimasomis, kalbos tonu, ir t.t. Rašydami tinklaraščius tik žodžius ir teturime. Nežodinę kalbą gali atstoti tik šauktukai, klaustukai ir, bene efektyviausiai, šypsenėlės.



Nelabai tikiu rašymo patarimais, bet beveik visuose jų rinkiniuose rastume ką nors panašaus į šį: jei gali savo tekste nejuokauti, nejuokauk. Jeigu plačiau, tai, kas rašančiajam atrodo juokinga, nebūtinai prajuokins ir skaitantįjį. Ne tik dėl gebėjimo dėlioti žodžius, bet ir dėl skirtingų autoriaus ir skaitytojo nuotaikų ar patirčių. Visada juokingai juokauti raštu geba tik tikri meistrai, pavyzdžiui, šis ponas.

Žinoma, yra tokių tinklaraštininkų, kurių humoro jausmas mums savas, todėl net ir subtiliausias jų humoras pralinksmina be šypsenėlių. Kaip ir žmonių, kuriuos gerai pažįstame. Tiesiog nujaučiame, kada jie juokauja. Būna ir tekstų, kurie parašyti taip, kad savaime kelia juoką.

Tačiau kai prieš akis - tik vienas, atrodo, rimtai, parašytas sakinys, mums reikia konteksto. Arba jie egzistuoja, ar ne.

2 komentarai (-ų):

Unknown penktadienis, gruodžio 05, 2008 2:24:00 popiet  

Skaudi tema. PVZ> Ir Scania, ir LTSR labai skausmingai reaguoja į praeivius , kurie nesupranta jų humoro.
Ir man taip būna. Rašai lyg ir sau juokingai...tačiau...ir tada pagalvoji, koks žemas žmonijos humoro suvokimo lygis. Ir ką tada daryti - keisti žmoniją?

scania gti penktadienis, gruodžio 05, 2008 11:10:00 popiet  

@Troy - tiesa :) Dažnai taip nutinka dėl stereotipų - juk dažnai praeivių pokštai baisiai primena forumų šiukšles. Ir aš esu tokių pripaistęs :)
Dažnai nesuprantu jumoro dėl amžiaus - viskas man atrodo kiek kitaip :)
Bet dažnai mūsų pokštų nesupranta dėlto, kad mes prasti rašytojai :D

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP