B.Obama - be penkių minučių JAV prezidentas. Ką mums dabar daryti?

>> 2008 m. lapkričio 5 d., trečiadienis


Nors oficialiai tai bus įtvirtina tik gruodį, skelbiama, kad naujuoju prezidentu amerikiečiai pasirinko Baracką Obamą. Jis taps pirmuoju tamsiaodžiu JAV vadovu.

Tai nebuvo netikėta, bet spontaniškų reakcijų netrūksta. Savo nuomones karštai dėsto ir lietuviai. Pagal kai kurias apklausas demokratų kandidatas B.Obama būtų nušlavęs savo varžovą Johną McCainą beveik visose pasaulio valstybėse, tačiau mūsų šalyje daug ir nusiteikusių skeptiškai, pradedant blogeriais ir baigiant politikos komentatoriais.

Pagrindinis svarstymo objektas mūsuose tas pats kaip ir visame pasaulyje - kaip keisis JAV užsienio politika. Dažnai manoma, kad Lietuvai naudingus G.W.Busho darbus kur kas geriau tęstų J.McCainas:. Vietnamo karo veteranas ne tik yra iš tos pačios respublikonų partijos, bet ir kur kas kiečiau pasisako prieš Rusiją. Be to, bent turi patirties. Kita vertus, kai kurie mūsų šalies analitikai kalba, kad JAV ir Lietuvos santykiai išrinkus B.Obamą neturėtų ypatingai keistis. O K.Girnius prieš porą dienų rašė, kad Lietuvai kaip tik naudingesnis demokratų kandidato lankstumas.

Prisipažinsiu: kurį laiką aš maniau, kad J.McCaino politika būtų kur kas palankesnė Lietuvai. Tačiau išrinkus B.Obamą JAV prezidentu tikrai nedarau tragedijos. Visų pirma dėl to, jog informacija apie Amerikos lyderio rinkimus daugiausia buvo pagrįsta emocijomis, kaip ir, mano galva, pati rinkimų kampanija. Tik pagalvokit - visas pasaulis tarsi apsvaigo, o žmonės pasidalijo savo remiamais kandidatais nors nė velnio nėra amerikiečiai ir neturi teisės ten balsuoti. B.Obama visų pirma laimėjo savo charizmos ir daug kam įgrisusio G.W.Busho bei finansų krizės dėka, o ne dėl siūlomų reformų.

Ten, kur tiek daug jausmo, mažai ką galima priimti už gryną pinigą. Kas buvo (ne)pasakyta - (ne)pasakyta, kas (ne)išgirsta - tas (ne)išgirsta. Dabar esu linkęs B.Obamai duoti šiek tiek laiko, kol bus galima padaryti išvadas, koks jis prezidentas.

Be to, manau, kad vieno asmens (su viceprezidentu - dviejų) perrinkimas šiuo atveju negali staiga visko apversti aukštyn kojom., juk valstybė - gremėzdiškas mechanizmas. O visa demokratų partija turbūt nėra nei mažesnė, nei didesnė Lietuvos (ar Baltijos šalių) draugė palyginus su respublikonų partija.

Trečia, permainos nebūtinai reiškia, kad švytuoklė žaibiškai šaus į visiškai priešingą pusę. Galų gale, pasaulis dabar tikrai nėra tobulas, JAV ir Lietuvos santykiai taip pat. Taigi tam tikri pasikeitimai gali atnešti ir naudos.

p.s. kokios galingos bebūtų JAV, niekada nesutiksiu, kad ten renkamas pasaulio valdovas. Todėl nežinau, kiek svarbu, ar mes mylime B.Obamą, ar ne.

4 komentarai (-ų):

scania gti trečiadienis, lapkričio 05, 2008 6:18:00 popiet  

Jau su penkiom minutėm :)
Spėju, bus nenuobodu :)

cgedas trečiadienis, lapkričio 05, 2008 6:20:00 popiet  

Su Bushu, tiesą sakant, irgi nebuvo nuobodu:) vis dėlto aš lieku prie savo 5 minučių:) Obamos dar niekas neinauguravo...

Unknown ketvirtadienis, lapkričio 06, 2008 8:55:00 priešpiet  

Reikia laukti. Komandos, pirmųjų žingsnių, Medvedevo vizito į Ameriką(beje šį mėnesį).

cgedas ketvirtadienis, lapkričio 06, 2008 12:25:00 popiet  

Jei tikrai šį mėnesį, tai nepamirškim, kad šalį vis dar valdo Bushas...Nors, žinoma, turėtų būti susitikimas ir su naujai išrinktuoju...

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP