Aforizmų kova: demokratija vs. krizė

>> 2008 m. spalio 30 d., ketvirtadienis

Sukurpti šį įrašą mane paskatino Scania komentaras apie rašinį "Istorija dar nesibaigė?". Vienas unikaliausių man žinomų Lietuvos tinklaraštininkų parašė: "Demokratija neturi jokių veiksmingų būdų nepakliūti į bėdas." Jo stilius, nekitaip.

Nenuvertindamas Scanios originalumo, spėju, jog ši mintis atėjusi iš kur nors kitur, žinoma jau senokai, kas šiuo atveju prideda jai svorio. Tačiau ją galima atremti taip pat plačiai žinomais aforizmais, pavyzdžiui: "Demokratija - pati blogiausia valdymo forma, bet pasiūlykite geresnę".

Vis dėlto pernelyg nesiplėsdamas norėčiau dar padiskutuoti apie pačią esmę. Ar diktatūra turi veiksmingų būdų nepakliūti į bėdas? Imant konkrečiai ekonomiką - ši juk buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl sugriuvo Sovietų Sąjunga. Nežinia, kuo dabartinė finansų krizė baigsis Rusijos valdžiai.

Kiniją arba kuri nors arabiškų kraštų diktatūra galbūt tinka į (anti) argumentus, bet labiausiai todėl, kad yra mažiau įsiliejusios į globalios ekonomikos struktūrą. Be to, paprasti žmogeliai ten dažniausiai gyvena prasčiau nei demokratinių šalių piliečių gyvenimo lygis.

Demokratija, jei pamiršime visokias anarchistų ir skeptikų teorijas, naudinga tuo, kad daugiau žmonių įtraukiama į sprendimų priėmimą. Pasitelkus dar vieną posakį, "dvi galvos - geriau nei viena", o tūkstančiai galvų turbūt dar geriau. Be to, nepatenkinti valdžios kursu piliečiai gali ją pakeisti, kaip, regis, nutiko Lietuvoje.

Kita vertus, prisiminiau tokią kažkieno ištartą gerą frazę: "Finansiniuose reikaluose visada teisi būna mažuma". Taigi gal ekonominės krizės laikotarpiu reikėtų elgtis panašiai kaip senovės Romoje, kai priartėjus karinei grėsmei, valdžia būdavo perduodama į vieno žmogaus rankas? Pavojui atslūgus vėl viskas grįždavo į savo vėžes. Kadangi šiuo atveju grėsmė ne karinė, valdžią reikėtų atiduoti siauram ekonomistų ir finansininkų rateliui?:) (naujoji valdžia iš dalies ketina panašiai daryti, nors valdžios atvirai neatiduos).

Tiesa, vieną kartą romėnų vadas praėjus pavojui negrąžino gautų įgaliojimų. Jei gerai pamenu, tai buvo Cezaris.

10 komentarai (-ų):

Anonimiškas ketvirtadienis, spalio 30, 2008 7:45:00 popiet  

ta mažumos valdžia - turtingieji. jiems atiduoti valdžią krizės atveju gerai tik dėl vieno - jie dar labiau pralobti norės ir savęs neskriaus, o kadangi supranta, jog savęs turtus jiems sukrovė kiti, ne iš dangaus nukrito, tai gal ir kitiems leis dirbti/užsidirbti.
tačiau yra pavojus - tie turtingieji nepaisys nieko ir veikdami pagal principą "po manęs nors ir tvanas" susigrobs viską ir krizė nesibaigs...

cgedas ketvirtadienis, spalio 30, 2008 7:56:00 popiet  

Mano galva, mažuma iš to posakio yra ne turtingieji, o protingieji, t.y. patys talentingiausi finansininkai, kurie sugeba žiūrėti toliau savo asmeninės kišenės, nes supranta, kad jų turtų vertė yra santykinė lyginant su kitų turtu.

scania gti ketvirtadienis, spalio 30, 2008 9:44:00 popiet  

Demokratija vs diktatūra - ne tas požiūris...
Diktatūra, demokratija... Koks sekantis žingsnis?
Žmonija nėra beviltiška, yra pulkai psichologų, sociologų, ekonomistų ir matematikų, yra institutai ir universitetai... Ar nėra kokio tobulesnio kelio?
Juk demokratija nesusitvarko, vis tik :)

cgedas ketvirtadienis, spalio 30, 2008 10:24:00 popiet  

Ar tikrai nesusitvarko? Tiesiog gal ji neįmanoma visam pasauly?

Manau, viena didžiausių bėdų yra tai, kad vakariečiai stengiasi visiems "padėti" savuoju, vakarietišku būdu:)

scania gti ketvirtadienis, spalio 30, 2008 10:35:00 popiet  

Nereikia visame pasaulyje... Net vienoje šalyje demokratija - tai tik mažesnė blogybė, o ne saugūs namai :)
Nekurkim sąmokslo teorijų, tiesiog - ar krizės metu neštum paskutines santaupas į banką, kad išmintingi ekonomistai pasirūpintų tavo pinigais? Ar policija visada stoja į tavo pusę? Ar medicina saugo tave?
Tai ir yra demokratija. Kuri fiziškai negali į svarbius postus išrinkti geriausius :)

cgedas penktadienis, spalio 31, 2008 9:23:00 priešpiet  

Na kaip...:) aš nesu naivus idealistas. Be to, Lietuva kaip pavyzdys nėra tinkamiausias:)

Bet demokratijos sąlygomis didelė tikimybė, kad policija stos tavo pusėn. O jei nepasitiki valstybine sveikatos priežiūros sistema, gali demokratiškai apsispręsti eiti į privačią kliniką.

Dėl tų ekonomistų - aš tą posakį ("finansiniais klausimais visada teisi mažuma") vėlgi netaip suprantu. Kalbama ne apie konkretų banką su jo nausėdomis ar titarenkomis, o apie pačią sistemą. Kad krizei įveikti reikia nepopuliarių sprendimų.

scania gti sekmadienis, lapkričio 02, 2008 9:23:00 popiet  

Supratau, kuo man nepatinka demokratija - tai visiškas nesugebėjimas išrinkti tinkamus žmones. Kaltas mūsų abejingumas viskam, taip taip, bet visgi...

cgedas pirmadienis, lapkričio 03, 2008 1:56:00 popiet  

Na, pas mus gal yra tokia bėda, kad neišsiauginome tos demokratijos iš savęs. Per mažai dar laiko...

scania gti pirmadienis, lapkričio 03, 2008 8:11:00 popiet  

Ne vien pas mus ta bėda... Jau užpraeito amžiaus kapitalistai sakė, kad nėra sitemos, kuri už pinigus skatintų žmones dibti. Tai reiškia - nėra būdų rasti tinkamus žmones automatiškai.
Pavyzdžiui, teisėjų reputacija tikrinama neįtikėtinai kruopščiai bet ar tai garantija nuo klaidų?
O seimūnai... :D

cgedas pirmadienis, lapkričio 03, 2008 10:45:00 popiet  

seimūnus mes bent galime neperrinkti:)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP