Ateitis - pagal dabartį

>> 2008 m. birželio 17 d., antradienis

Dažnai kalbėdamas nori pasakyti vienus dalykus, o pasakai kur kas daugiau. Kartais net pasakai tai, kad pats pagalvojęs supranti, jog nusišnekėjai. Tačiau beveik visada kalbėdamas apie ateitį iš tiesų pasakai, kaip suvoki dabartį. Suprantat, ką turiu omeny?

Štai robotus kuriantys mokslininkai prognozuoja, kad 2025 metais jų robotai-futbolininkai galės įveikti Brazilijos rinktinę. Vienos universtiteto dėstytojas Peteris Kopachekas itin skeptiškas savo šalies atžvilgiu. Jis teigia, kad Austrijos komandą robotai nugalės jau 2015 metais.

Viena vertus, šis pranešimas - originalus PR bandymas. Bet kita vertus, akivaizdi žmogiško mąstymo paradoksų iliustracija. O kas gali būti tikras, tarkime, kad 2015 metais austrai nebus stipresni už brazilus? Ką jau kalbėti apie 2025 metus. Gal, pavyzdžiui, pernai ar užpernai Lietuvoje gimė karta būsimų stipriausių pasaulio futbolininkų?

7 komentarai (-ų):

Anonimiškas antradienis, birželio 17, 2008 2:57:00 popiet  

o man atrodo, kad dažnai kalbėdamas nori pasakyti vienus dalykus, o pasakai tiesiog kitus. o dėl ateities - visi suprantam, kad ji seka po dabarties, vadinasi yra pastarosios įtakojama.

turėkime kažkokią funkciją f(x), kuri iš dabarties padaro ateitį:

ateitis = f(dabartis)

ką aš noriu pasakyti - ateitis tiesiogiai priklauso nuo dabarties.

žinai ką? regis pasakiau tai, apie ką pagalvojęs supratau, kad nusišnekėjau. o gal ir ne

cgedas antradienis, birželio 17, 2008 3:23:00 popiet  

Na, bfw, ką tu tikrai pasakei, tai, kad, nors ir sudėtinga iššifruoti tavo niką, akivaizdu, kad esi vyriškosios giminės:) ("pagalvojęs supratau").

Jei rimčiau, patiko tavo komentaras. Beje, pirma jo pastraipa ir mano įrašas vienas kitam visai neprieštarauja. Tiesa, aš vis dėlto manau, kad kalbėdamas nepasakai visiškai kitų dalykų nei nori. Kažkiek pradinės prasmės išlieka, nebent kalbi ta kalba, kurios nemoki:)

Tačiau leisiu sau paprieštarauti dėl dabarties ir ateities santykio. Žinoma, jos viena nuo kitos priklauso, tačiau nesutinku, kad tiesiogiai.

Bene "tiesiogiškiausiai" dabartis daro įtaką mūsų ateities įsivaizdavimui. Pavyzdžiui, senovės legendose ir net XIX amžiaus rašytojų kūriniuose minimas stebuklingas veidrodis, kuris rodo kažkur kitur vykstančius įvykius. Vėliau atsiranda televizorius. Ir t.t. Tiesą sakant, netgi mąstydami apie pasaulio pabaigą, galvojame, kad ji ištiks dėl tų priežasčių, kurias matome dabar.

Tačiau iš tiesų pagal dabartį neiįmanoma tiksliai nupiešti ateities. Kažkiek aišku lemia politinė valia. Tarkime, jei visos pasaulio valstybės nuspręstų vartoti naftą kurui gaminti, neišvengiamai ateities kuras būtų kitas. Lemia ir mūsų įsivaizdavimas (kaip tuo atveju su TV), nes išradėjai, priklausantys kokiai nors kultūrai, kurdami visiškai "naują" daiktą dėl priklausymo tai kultūrai dažnai pasąmonėje jau "žino", kaip tas daiktas turi atrodyti ir ką veikti.

Vis dėlto pasaulio istorija (jei tikime, kad tokia gali egzistuoti) rodo, jog daugybė lūžių yra visiškai neprognozuojami, ypač tolimos ateities (jau per ilgas ir taip komentaras, tai šįkart be pavyzdžių, bet jų juk gali prisiminti pats).

Kaip ten bebūtų, jei grįžtume prie mano blogo įrašo, dalykas štai koks. Šiandien negalime būti tikri, kad brazilai bus stipriausia pasaulio futbolo komanda 2025 metais, net jei dabar juos tokiais laikome. Nebent uždraustume visiems kitiems žaisti futbolą:)

Anonimiškas ketvirtadienis, birželio 19, 2008 12:20:00 priešpiet  

žinai, o tu teisus. teisus žiūrint į ilgą laiko tarpą. save laikau teisiu žiūrint į mažus laiko tarpus.

siūlau įvesti lūžio taškus, po kurių kažkas (radikaliai) pasikeičia ir tuos pasikeitimus bei naujoves numatyti būtų pernelyg sunku. tačiau įvykiai iki to taško, manyčiau, yra pakankamai prognozuojami.

bendrai tai yra gan filosofinis klausimas, bent jau mano „tiksliukiškai“ galvai.

cgedas ketvirtadienis, birželio 19, 2008 1:12:00 popiet  

visiškai sutinku: ir dėl filosofiškumo, ir dėl laikotarpių. Nesu ekonomistas, bet, jei neklystu, jie vartoja tokius terminus, kaip trumpasis, vidutinis ir ilgasis laikotarpiai. Ilgasis - tai maždaug toks, per kurį pasikeičia gamybos būdai ir priemonės. Tam tikra prasme puikiai tinka mūsų diskusijai, ane?

Anonimiškas penktadienis, birželio 20, 2008 8:09:00 priešpiet  

regis taip :)

Unknown trečiadienis, liepos 23, 2008 5:16:00 popiet  

Zinai, Gedai, idomiu minciu pazeri. Reiks uzsukt cia dazniau :)

cgedas trečiadienis, liepos 23, 2008 6:08:00 popiet  

Kaip kada pavyksta. Visuomet pasiruoses diskusijosm, Laura:)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP