Kalėdos ankstėja. Radikaliai

>> 2008 m. gegužės 15 d., ketvirtadienis

Kadaise, dar tarybiniais laikais, žmonės Lietuvoje negalėjo oficialiai švęsti Kalėdų, o ir šiaip vyravo visai kitoks ekonomikos modelis, todėl kalėdinių pirkimo bumų tiesiog negalėjo būti. Žinoma, deficitų laikais žmonės stengdavosi kai kurių prekių įsigyti iš anksto, ne visų gauti pavykdavo, ir taip toliau. Tačiau Kalėdų komercialėjimas prasidėjo su Nepriklausomybe ir rinkos ekonomikos įsigalėjimu.

Iš pradžių Kalėdų metas buvo paankstintas savaite ar dviem. Vėliau vienam po kito dygstant prekybos centrams ir po truputį nykstant kitoms prekybos formoms, augant vartojimui ir reiškiantis visiems kitiems šiuolaikinės kapitalistinės visuomenės ypatumams, lietuviškas Kalėdų metas išsiplėtė iki pasaulyje įprastos trukmės.

Pavyzdžiui, JAV Kalėdų pirkimo metas oficialiai prasideda penktadienį (vadinamasis Juodasis penktadienis - Black Friday) po Padėkos dienos. Ši šventė švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį, taigi Juodasis penktadienis kasmet iškrenta tarp lapkričio 23 ir 29. Tačiau nieko nestebina jau lapkričio pradžioje pasirodančios pirmosios lemputės, girliandos bei prasidedantys vitrinų perstumdymai parduotuvėse.

Bet kad Kalėdų pirkimo vajus prasidėtų dar GEGUŽĘ - šito dar man neteko girdėti.




1 komentarai (-ų):

Nicks sekmadienis, gegužės 18, 2008 1:51:00 priešpiet  

Na kagi.. Merry christmas everyone!

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP