Muzikiniai televizijų projektai. (Ne)profesionalumas

>> 2008 m. vasario 17 d., sekmadienis

Likimas mano vakar vakarą suklostė taip, kad praleidau jį prie TV. Tad turėjau progos palyginti tris trijų televizijų projektus apie tą patį: „Iššūkis žvaigždėms“ (LTV), „Žvaigždžių duetai“ (LNK) ir “Švieski man vėl“ (TV3).

Lakiojau per TV kanalus kaip laukinis šuo per prerijas, tačiau lygindamas šiuos šou padariau pagrindinę išvadą. Esminis skirtumas tarp jų - profesionalumo lygmuo.

#Dalyvių profesionalumo skalėje ryškiausios spalvos priklauso TV3. Šiame projekte apskritai net nekalbama apie neprofesionalius atlikėjus. Scena atiduota ne tik kad tikriems dainininkams, bet tikriems jos vilkams. Tam tikra prasme tuo galima didžiuotis.

Tuo tarpu LNK laida yra šiek tiek pametusi formatą. Laidos pristatyme teigiama, kad joje dalyvaus "žymūs dainininkai, visuomenės veikėjai ir aktoriai". Tačiau daugiausia dėmesio turėtų krypti į tuos žmones, kurie gal ir žinomi, bet išgarsėjo ne dainuodami. Vis dėlto, tarkim, Romas Bubnelis, laidoje pristatomas kaip verslininkas, savo patirtimi ir dainavimo stažu galėtų taikyti ir į TV3 projektą. Aktoriai (Ramūnas Rudokas ar Dalius Mertinas), net jei būtų praleidę visus muzikinius užsiėmimus mokydamiesi aktorystės, vis tiek išmano, kaip elgtis scenoje. Vienintelė laidos dalyvė, kuri ant scenos iš tiesų elgiasi kaip naujokė gydytoja Vida Uleckienė. Na, į pradedančiųjų sąrašą gal dar galėtume įrašyti fotografą Vaidotą Grigas bei stilistę taipogi visažistę irgi salonų liutę Eglę Mickevičienę. Tačiau juk tai tik trys poros iš dešimties.

Lietuvos televizijoje ne profesionalų, norinčių mesti iššūkį žvaigždėms, pakankamai. Girdėjosi.

# Rengėjų neprofesionalumu irgi išsiskiria LTV. Komerciniuose kanaluose projektai vakar baigėsi tada, kada ir buvo numatyta. O "Iššūkis žvaigždėms" tradiciškai tęsėsi tol, kol sumigdė dalį savo žiūrovų. Vakar baigėsi valandą vėliau nei numatyta programoje - apie 12-ą nakties. O juk dar nebuvo balsavimo. Pasiteisinimas, kad tai tiesioginė laida, antrą sezoną kažkaip nebeskamba. Lengviausia būtų tiesiog likti sąžiningiems pristatant TV programą auditorijai. Ir dar šis tas - jėga, kad garsas gyvas ir tiesioginis, bet tai irgi vargiai galėtų būti pasiteisinimas profesionalams, jei dalyviai dainuoja, o žiūrovai nieko negirdi.

# Neprofesionaliausia komisija, tarsi koks kontrastas atlikėjams, buvo TV3. Greičiausiai tokia ir idėja - "pienburniai" šaiposi iš "pensininkų". Tačiau "pienburniai" ("69 Danguje", Alanas ir M-1 siela, komisijos galva Mindaugas Stasiulis) atrodė liūdniau nei galėjo atrodyti kai kurie "pensininkai". Geriausiai situaciją nupiešė vienas laidos dalyvių Romas Dambrauskas: žmonėms ten, komisijoje, reikia kažką pasakyti, tai ir sako - neverta kreipt dėmesio.

LNK ir LTV išsisuka iš situacijos kviesdamos muzikos akademikus arba tokių mokslų raguvusius atlikėjus. Tiesa, LTV komisija dėjo ypač daug pastangų, kad laida "netilptų" į eterio laiką. Kol jie pakomentuodavo vieną pasirodymą, LNK projekto dalyviai sugebdėdavo padainuoti pusantro dueto.

Beje, kad jau prakalbom apie dainas, šito klipo negaliu neįdėt. Na, ir kas, kad ne visai į temą.


1 komentarai (-ų):

Anonimiškas penktadienis, vasario 22, 2008 2:08:00 popiet  

Na, busiu neoriginali, nes televizijos kritikas gerb. Peciulis jau atkreipe demesi, kad siandieniniuose dainu projektuose pagrindiniai personazai yra ne dainoreliai, bet komisijos, kurios uzima didesniaja dali eterio ir netgi uzmirsta savo tikrasias pareigas. Vis delto LTV projekto komisija su V.Pauliukaiciu priesakyje man yra priimtiniausia. Ten chebra daug sau leidzia, taciau neuzsiimineja patetika kaip koks D.Katkus, primarijus N.Juska ar V.Juozapaitis. Ziurint i juos, gaila daros - viskas puiku, nuostabu ir t.t. tarsi bijotu sukritikuoti.
O TV3 "pop zvaigzdiu" komisijos tiesiog vemti vercia. fui fui fui. Ir kiek daug sau leidzia. Vat zejau laida a.a. Janinai Misciukaitei atminti. Ir ten Livija Gradauskiene pasakojo, kaip Janytei buvo skaudu matant, kad Yva zvaigdziu kvartetui skyre tik 6 balus. Janyte atseit yra sakiusi: "Isivaizduoji, jaunimas turbut nesupranta. Juk mes keturiese dainavome unisonu. tai labai sudetinga technika". ir taip toliau. Ir is tiesu labai liudna, kai TV3 tarsi atlieka grazia misija ir megina prikelti senas estrados zvaigzdes, o kazkokie jaunikliai zvygauja ir svaistosi kvailais komentarais, irgi vertina. Jei nori solidaus projekto, reiketu rimtu kritiku. Tikrai labai graudus vaizdelis. TV3 dar butu nevelu susiimti ir padaryti projekta tikrai profesionalu, o ne tai, kaip dabar vienas galas profesionalus, o kitas - vaiku darzelis.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP