Rašytojų girtuoklių topas

>> 2008 m. vasario 22 d., penktadienis

Kad jau pradėjau apie knygas, tai pratęsiu apie rašytojus. Jūsų dėmesiui - didžiausių amerikiečių rašytojų girtuoklių TOP 10.

#10 - RAYMOND CHANDLER (1888-1959)



"Su alkoholiu - kaip meilėje. Pirmas bučinys dvelkia magija, antras intymumu, o trečias - rutina. Po to tu tiesiog nurengi merginą".


#09 - FREDERICK EXLEY (1929-92)


"Negėrus mėnesį mano juslės tapo nepakeliamai aštrios ir aš pasijutau nesveikai įžvalgus. Pradėjau suvokti tai, ko geriau būčiau nesuvokęs. Kitaip nei kai kurie vyrai, niekada negėriau, kad įgyčiau drąsos, žavesio ar sąmojo. Vartojau alkoholį dėl to, kas jis yra - raminamieji, slopinantys proto guvumą, atsirandantį dėl užsitęsusio blaivybės periodo".

#08 - HARRY CREWS (1935- )


"Alkoholis įsuko mane. Mudu praleidome daugybę nuostabių akimirkų. Mes kartu juokiamės, kalbėjomės, šokome. Bet vieną dieną aš prabudau, o mano chebra jau buvo išsiskirtę po namus. Gulėjau tarp sudaužytų stiklų, vėmaluose išmirkusiais marškiniais. Tada pasakiau: "ei, žmogau, šitas žaidimas baigtas".

(p.s. kalbama, kad Haris nebegeria nuo 1987-ųjų)


#07 - JACK KEROUAC (1922-69)




"Tapau girtuokliu sendamas. Kodėl? Nes dievinu proto ekstazę"

#06 - JACK LONDON (1876-1916)


"Mane sekiojo nuostabi alkoholio ugnis. Tas sutvėrimas mito savo paties karščiu ir liepsnojo vis nuožmiau. Visą sąmoningą mano gyvenimą nepasitaikė nė akimirkos, kai aš nenorėjau išgerti. Kasdien parašau po tūkstantį žodžių. Iš pradžių taip skubėdavau, kad pradėdavau gerti vos tik parašęs penkis šimtus. Netrukus gėrimas tapo šio darbo įžanga".

#05 - F. SCOTT FITZGERALD (1896-1940)



"Iš pradžių tu suvartoji taurelę, tada taurėlė suvartoja kitą taurelę. Po to taurelė suvartoja tave".

#04 - EDGAR ALLAN POE (1809-49)




"Nejaučiu jokio malonumo gerdamas stimuliatorius, į kuriuos kartais taip beprotiškai įninku. Rizikuoju savo gyvenimu, reputacija ir protu ne vaikydamasis malonumų. Greičiau tai yra desperatiškas bandymas pabėgti nuo kankinančių prisiminimų, nepakeliamos vienantvės ir pražūties baimės".

#03 - Dalinasi: WILLIAM FAULKNER (1897-1962) & DOROTHY PARKER (1897-1967)



Faulkneris: "Nėra tokio dalyko kaip prastas viskis. Tiesiog kai kurie viskiai būna geresni už kitus. Tačiau žmogus neturėtų kvailioti su girtuokliavimu kol jam nesukanka penkiasdešimt. Jei jis to nedaro ir po to, tai yra velniškai kvailas"

Parker: "Aš jau geriau išgersiu butelį, nei man atliks lobotomiją"

#02 - Dalinasi: ERNEST HEMINGWAY (1899-1961) & HUNTER S. THOMPSON (1937-2005)


Hemingway'us: "Protingas žmogus kartais yra priverstas prisigerti, kad ištvertų bendravimą su kvailiais"

Thompsonas: "Nekenčiu advokatauti narkotikams, alkoholiui, smirtui ar pamišimui. Bet jie nuolat man pasitarnauja".

#01 - CHARLES BUKOWSKI (1920-94)


"Gėrimas - emocionalus reikalas. Jis išrauna tave iš kasdienybės banalumo, iš ten, kur viskas yra vienoda. Jis išvelka tave iš tavo kūno ir smegenų, o tada sviedžia į sieną. Turiu įtarimą, kad gėrimas yra savižudybės forma, kai tau leidžiama sugrįžti į gyvenimą ir kitą dieną pradėti viską iš naujo. Tai savęs žudymas, bet tu vėl atgimsti. Spėju, kad jau esu nugyvenęs dešimt ar penkiolika tūkstančių gyvenimų".

Kas nori pasiskaityt originalo kalba (kai turimas reikalas su didžiais rašytojais, visi be atskiro paraginimo supranta, kad ne viskas išverčiama) keliaukite čia. Daugiau visokių freaky dešimtukų - čia.

Kas nori pasiskaityt kokių pasamprotavimų, skaitykite čia. Taip taip, mane skaitykit. Nors ketinu būti gana lakoniškas. Žinoma, šitas dešimtukas subjektyvus. Abejoju, ar toks topas apskritai gali būti objektyvus, nebent matuotume išgerto alkoholio kiekį. Tačiau sutikit, kad vieno ar kito veikėjo buvimas sąraše apie jį šį bei tą pasako. Vis dėlto rašytojai priklauso tai magiškai žmonių grupei, kuriems girtuoklystė atleistina. Kai ką net žavi ar nuteikia romantiškai.

Mintyse buvau pradėjęs dėlioti panašų lietuvišką dešimtuką, bet susilaikiau. Visų pirma, ne viską žinau, visų antra, nenoriu būti apkaltintas dergimu:)

Kas nori patys pasamprotaut, rašykite čia (komentaruose, be abejo).

2 komentarai (-ų):

Anonimiškas penktadienis, vasario 22, 2008 4:31:00 popiet  

Vis dėlto rašytojai priklauso tai magiškai žmonių grupei, kuriems girtuoklystė atleistina. Kai ką net žavi ar nuteikia romantiškai.---> labai sutinku su siais zodziais. atsimenu, dariau interviu su Sigitu Parulskiu. ir buvo taip zavu, kai jis muistesi visai, krapste pakausi, letai tare sakinius ir kai pritrukdavo kvapo ar noro bendrauti su jaunute zurnalistine, jis ikisdavo ranka i vidide svarko kisine ir issitraukes gertuve sriubteledavo kazkokio laipsningo gerimelio. zavus vaizdas. zavesys praeina tada, kai rasytojus pamatai suokalby jau visai nepastovincius ant koju. nors kazkas, matyt, uzgincys tai, prisimines a.a. G.Beresneviciu.

scania gti penktadienis, vasario 22, 2008 7:24:00 popiet  

Bėda tik, kad visi kiti ima pavyzdį ne iš jų rašymo, bet iš jų gėrimo :)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP