Literatūriniai džiaugsmai - urmu

>> 2008 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

Šiandien prasidėjo VKM 2008 - šiemetinė Vilniaus knygų mėsmalė, o aš, kaip ir kasmet, dar neapsiprendžiau, ar verta ten eiti, ar ne.

Akivaizdu, kad iš oficialaus "Vilniaus knygų mugė" svarbiausias yra "mugė". Tą iliustruoja kategorijos, kuriomis reklamuojamas šis renginys. Pavyzdžiui, citata iš šių metų pranešimo:"200 mugės dalyvių iš 6 šalių įsikurs trijose parodų salėse. Lankytojų laukia 200 kultūrinių renginių, bus eksponuojama 13 meno parodų, svečiuosis 14 užsienio ir 80 lietuvių rašytojų." Dar pridėkime po renginio pompastiškai paskelbiamus skaičius: šiemet mugėje vėl apsilankė rekordinis skaičius žmonių- tiek ir tiek tūkstančių. Kaip prekybos centro reklama, dievaži.

Nors užmušk toje skaičių raizgalynėje nerandu asociacijų su knygos skaitymu - vienu intymiausių procesų, susijusių su žiniasklaida. Pavyzdžiui, ar jūs susinervintumėte, jei žiūrėtumėte televizorių ir šalia atsisėstų kitas žmogus? O jei skaitytumėte knygą ir ją staiga pradėtų iš rankų plėšti mylimas žmogus? Knygos dažnai nenorime net duoti pavartyti kitam, kol patys neperskaitome iki galo. Ar taip būna su ausinuku ir mp3 kolekcija? (nebent to kito veikėjo ausys nekelia pasitikėjimo). Tačiau aš dar neparašiau svarbiausio. Geriausias partneris knygai ir skaitytojui - tyla.

O knygų mugėje vieni lipa kitiems ant galvos, žiopso į tą pačią knygą ir tam, kad visi masiškai nutiltų, reiktų suorganizuoti grandiozinį flashmobą.

Žinoma, VKM turi ir daugybę pliusų. Juk tai didžiulis kultūrinių renginių mazgas, kurie, organizuojami po vieną, galimas daiktas, nesulauktų jokio dėmesio. Tai vieta prisistatyti ir atkreipti į save dėmesį mažiau žinomiems knygų rinkos žaidėjams. Galų gale, kaip kitaip normaliam žmogui iš arti pamatyti Johną Irvingą? (aišku, kyla klausimas, ar normalus žmogus norėtų jį pamatyti iš arti, bet tada turėtume labiau įsigilinti į sąvoką "normalus žmogus", o aš tam nenusiteikęs).

Kaip turbūt jau supratote, aš vis dar neapsisprendžiau. Ir greičiausiai toks esu ne vienas (kviečiu išreikšti savo nuomonę apklausoje puslapio viršuje). Matyt, daug ką lems (ne)laimingas atsitiktinumas.

3 komentarai (-ų):

Anonimiškas ketvirtadienis, vasario 21, 2008 9:41:00 popiet  

Buvau jau pačią pirmąją dieną, gavau parašą iš Irvingo sesei ant naujos knygos.. Nors eilė buvo kilometrinė ir pasielgiau, gal kiek nemandagiai, t.y. užlindau į priekį, tačiau sesutė labai prašė, o galimybių sulaukt eilės gale atsistojus nebuvo. Žadėjo tik 45 minutes parašus dalinti, nors gal ir pratęsė dįl tokio milžiniško susidomėjimo. O šiaip net nežinau, jau geriau sumokėsiu keliais litukais brangiau, bet ramiai nuėjęs į knygyną išsirinksiu ką noriu. Nes čia dėl masių žmonių nepatogu nei tas knygas apžiūrėti, o šiaip prasmės griebti bileką krūvom nematau.. Tai tiek įspūdžių. Nors gal dar šeštadienį apsilankysiu, daug panikių gražių sukinos, patogi vieta akim pamirksėt:))

cgedas penktadienis, vasario 22, 2008 1:09:00 popiet  

Na, ponas Anonimiškas, kaip paaiškėjo, Tau labai pasisekė. Anot delfio, Irvingo parašų sulaukė ne visi laukusieji.

Dėl knygų brangumo - šitame pačiame tekstuke užsimena, kad naujoji Irvingo knyga mugėje buvo netgi brangesnė nei kitur. Komercija, nieko nepadarysi.

Anonimiškas penktadienis, vasario 22, 2008 1:26:00 popiet  

VKM esu buvusi tik karta ir to uzteko, kad daugiau eiti nenoreciau. Galbut joje lankytis pravartu knygiams, na, mokytojams ar tam tikru sriciu specialistams, kuriems gali buti pristatoma kazkas ypatingo, ir kurie nori isigyti kazka specifinio, kad nereiketu lakstyti per knygynus. Bet as daugiausiai skaitau grozine literatura, todel tikrai viska galiu isigyti elementariame knygyne - ramiai ir niekur nelekiant, neskubant. Zmoniu spustys man kelia alergija. O knygu autoriu parasus irgi manau esant snobizmu.

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP