Naujosios TV3 Vakaro žinios - ar tai žinios?

>> 2008 m. sausio 21 d., pirmadienis

Jau kokią savaitę, jei ne daugiau, TV3 afišuoja naują, anot jų, informacinę laidą - Vakaro žinias su buvusiu TV gelbėtoju Gediminu Jauniumi. Kol kas jų dar nerodo, todėl vertinti lyg ir nėra ką. Tačiau užtenka vieną kartą pamatyti šį anonsą, kad sunerimtum.

"Kurti naują informacinę laidą TV3 Žinių tarnybą paskatino pasaulinės naujienų laidų tendencijos. Tai bus dinamiška informacinė laida, kurioje bus pateikiamos pačios svarbiausios dienos naujienos, o jos vedėjas į įvykius pažvelgs per žmogišką prizmę – analizuos, kaip viena ar kita naujiena paveiks Lietuvos gyventojų kasdienybę", ir taip toliau, ir panašiai, pranešime spaudai žada TV3 ir pats G.Jaunius. Projekto kūrėjai drąsina visus nebijoti išgirsti "ne tik faktą, bet ir nuomonę", nes tai yra, kaip jau citavau, "pasaulinės naujienų laidų tendencijos". Na, gal aš nieko ir neišmanau, bet:

# taip, tikrai - kai kurių (daugelio Vakarų) šalių žinių vedėjai studijoje elgiasi (jaučiasi?) kur kas laisviau, todėl nevengia po įdomesnio reportažo mestelti lengvą juokelį - pas mus prieš porą metų kažką į tą pusę bandė daryti LNK, kai Gintaras Deksnys ir Vilma Čereškienė drebančiomis širdimis, bet lediniais veidais bandydavo apsikeisti kažkuo panašiu į įspūdį. Tačiau tai nebuvo komentaras tokia prasme, kokią, bijau, turi omenyje G.Jaunius. Mano galva, žinios turėtų likti tokios, kokios buvo - faktai, atskirti nuo nuomonės (žinoma, kai kurios lietuviškos naujienu laidos su objektyvumu būna, prasilenkia, bet ne nuolatos).

# teko pastebėti, kad vadinamieji vertinimai, nuomonės kokybiškose žinių laidose dažniausiai perteikiami interviu žanru. Ne tik pašnekovų (politikų, verslininkų, sportininkų, kultūrininkų, ekspertų, etc.), bet ir žurnalistų. Pavyzdžiui, kai "Panoramoje" apsilanko svečias, sunku nesuprasti Ritos Miliūtės požiūrio į aptarinėjamą temą ir į patį svečią. Kitas variantas - laidos vedėjas kalbina įvykio vietoje esantį reporterį ar apžvalgininką. Tuomet vertinimas ne tik neišvengiamas, bet gal ir pageidaujamas. Tačiau kalbinamas žurnalistas įgauna tam tikros kompetencijos, nes jis dalyvavo įvykyje arba šiaip yra tos srities specialistas. T.y. jo vertinimai įdomūs, nes jis išmano reikalą, o ne todėl, kad jis yra G.Jaunius.

# žinių žiūrovui reikia palikti teisę pasirinkti pačiam - po velnių, mes gi gyvenam (bandom gyventi) demokratiškoj šaly. Nesakau, kad negali būti laidų, kuriose jų vedėjai deklaruoja savo nuomonę ar kad jos nešiuolaikiškos. Tačiau tokios būsimosios TV3 Vakaro žinios, kokias jas pristato - nebe žinios, o infošou, publicistika ar dar galai žino kas. Tebunie analitinė laida, jei norit skambumo, ir manot, kad turinys nedaro įtakos laidos žanrui. Tačiau ši laida žiniomis tegali būti "Dviračio žynių" prasme.

Taigi ir pamatysim, kaip viskas atrodys iš tiesų. Bet kol kas vienintelis akivaizdžiai sveikintinas žingsnis - kad G.Jaunius išstojo iš konservatorių partijos ir paliko Plungės vicemero kėdę. Na, ir įdomi tendencija - kadaise numarinusios "Be tabu" ir "N-14", televizijos vėl bando dar ką nors "išlaužti" iš žinių. LNK turi jau senokai išrastą "dviratį", BTV - uogas ir uoginą. TV3 dabar turės G.Jaunių.

2 komentarai (-ų):

Anonimiškas antradienis, sausio 29, 2008 10:42:00 popiet  

Jaunius man kaip žmogus neaiškus, ko jis nori, kaip jis nori, kodėl... Mėtosi žmogus, šoka iš vienur į kitur... Mokslų, kaip supratau rimtų nekrimtęs, tiesa, studijavo Kauno seminarijoje, bet metė po dviejų (berods, gali ir trys būt) kursų.

Anonimiškas penktadienis, vasario 01, 2008 5:58:00 popiet  

butu idomu pamatyt kokias nors apklausas, kur zmoniu butu klausiama, ar jiems patinka tas jaunius. abejoju, ar jis dar kam nors neatsibodes

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP