Apklausa: kiek svarbus lietuvių auditorijai artumas?

>> 2008 m. sausio 30 d., trečiadienis

Kur buvęs, kur nebuvęs baigėsi balsavimas pirmojoje šio blogo anketoje. Ta proga pamiršiu, kad iš tokių duomenų jokių apibendrinimų daryti neleidžia net minimalus sociologinis padorumas, ir aptarsiu rezultatus.

Užmiršęs, ko nereikia, prisiminsiu, kas svarbu. Idėja sužinoti, ką šiuo reikalu mano blogo skaitytojai, kilo rašant apie lietuviškos žiniasklaidoje prasidėjusius rubrikų perkraustymus, tiksliau - pranešimų apie orus artėjimą link pirmųjų temų. Iš viso balsavo 15 žmonių, o rezultatus turime tokius:

Kaip matome, daugiausiai žmonių (9 arba 60 proc.) pasirinko "globaliausią" atsakymą: "Vietos naujienos man įdomios, bet pirmiausiai noriu sužinoti nacionalinės reikšmės įvykius ir užsienio naujienas". Prie jų tam tikra prasme galime prilipdyti ir tą vienintelį (6,7 proc.), kuris pareiškė, jog savo kiemą pažįsta ir pats. Tiesa, šis atsakymas - radikaliausias, mat jis iš esmės neigia vietos naujienų reikalingumą. Likusiems (5 arba 33 proc.) arčiausiai kūno - savi marškiniai, todėl jiems įdomiausia būtent tai, kas vyksta jų kieme, gatvėje, mikrorajone ar bent jau mieste.

Jeigu šios apklausos rezultatuose ieškotume kažkokių tendencijų, pirmiausia, kas kristų į akis, yra tai, jog dauguma balsavusiųjų nieko prieš skaityti vietos naujienas, bet juos vis tiek labiau traukia valstybinės reikšmės įvykiai ir netgi užsienio naujienos, nors Lietuvos žiniasklaidoje vyrauja tendencija taupyti būtent užsienio įvykių sąskaita arba tai paversti "šokiruojančiomis" istorijomis iš užsienio žvaigždžių gyvenimo.

Tiesa, kalbant apie vietos ir nacionalinių naujienų perskyrą įdomu atsižvelgti į Vilniaus situaciją. Ar tai gerai, ar blogai kiekvienas turi savo nuomonę, bet Lietuva yra tapusi itin centralizuota unitarine šalimi, kur didžioji dalis dėmesio tiek finansine, tiek kultūrine, tiek kitomis prasmėmis tenka Vilniui. Todėl kartais būna sunku atskirti, kurie įvykiai sostinėje yra miesto, kurie - nacionalinės naujienos.

Pabaigai tokia pastabėlė. Apklausa gali parodyti tik tai, kiek svarbus lietuviškai žiniasklaidos auditorijai yra geografinis art(im)umo kriterijus. Akivaizdu, kad, pavyzdžiui, psichologinis artumas Lietuvoje reiškia kur kas daugiau. Jau esu rašęs, kad lietuviai internete sunkiai išklysta iš tradicinio kelio delfi.lt - alfa.lt - one.lt - frype.lt - plius.lt. Iš užsienio produkcijos mėgsta nebent google ar youtube, kuriose galima ieškoti ir vien lietuviškos informacijos. Be to, visada domimasi lietuvių sportininkais ir nusikaltėliais užsienyje. Tiesa, šioms sritims žiniasklaidos priemonės turi dažniausiai turi atskiras rubrikas - ne vietos naujienų, ir ne pasaulio.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP