Išsiskaičiuokime pirmais dešimtais

>> 2007 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Kalbant apie internetą dažniausiai su savotišku (lyg dėdės apie sūnėną) pasididžiavimu aukštinama jo begalybė. Jau tokios jo platumos ir matmenys, kad Ramusis vandenynas atrodo lyg balutė, o Everestas - degtuko aukščio. Tačiau ir tokie palyginimai esą skirti tik siauram žmogiškam protui, kuris tikrosios galybės net negali įsivaizduoti. Internetas - kaip visas kosmosas, kuris po didžiojo sprogimo, jei fizikai nemeluoja, vis dar plečiasi.
Vis dėlto, koks beribis bebūtų internetas ir su kokiu susižavėjimu bandytume apdainuoti jo erdves, nebūtų mes žmonės su savo žmogišku mąstymu, jei nebandytume jo išmatuoti. Niekada tiksliai nesužinosime, kiek pasaulyje yra televizorių ar telefonų, tačiau interneto dydį galime patikrinti kasdien. Prie pasaulinio žiniatinklio plėtimo prisdeda krūvos svetainių, neatsisipiriančių pagundai išmatuoti neišmatuojamą. Atskirų megabaitų vertos studijos, kiek tokios svetainės yra tikslios, tačiau, žinoma, pabandyti žavu.
Dar žaviau yra tai, kad jei lietuviškų televizijos ar radijo programų reitingų laukiame savaitę, kol sociologai pateiks savo 3 proc. tikslumo skaičiavimus, tai lietuvišką internetą taip pat galime išsimatuoti kasdien. Šiomis dienomis pasirodė ir naujiena lietuviškų interneto matuoklių sferoje. Dar įdomiau, kad čia pat galime lyginti savo vartojimo įpročius su latviais, estais bei lenkais.
Iš karto krinta į akis, kad Lenkijoje, kitaip nei Baltijos valstybėse, tarp populiariausių yra globaliosios svetainės:google (1-as), wikipedia (7-a), youtube (10-a). Tuo tarpu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje karaliauja delfi, one ir autoplius tipo svetainės. Be to, Lietuvoje ir Latvijoje praktiškai visų vietinių svetainių populiarumas dešimtuke auga, o Estijoje ir ypač Lenkijoje - krinta. Ar tik nebus taip, kad esame itin konservatyvūs ir bijome nuklysti nuo kasdienio savo kelio delfi.lt - one.lt - <...> - klase.lt - vel delfi.lt?O gal tada ir internetas mums - ne toks jau beribis?

12 komentarai (-ų):

Anonimiškas trečiadienis, gegužės 09, 2007 3:58:00 popiet  

Del to, kad internetas man atrodo neimanomai begalinis, as priklausau tai statistiniu zmoniu kategorijai, kurie apsiriboja delfi-->lrytas-->balsas-->alfa-->webmail.vu.lt-->lrt-->tv.lt-->cibulskis.blogspot-->jakovlevas.blogspot-->ir dar siuo bei tuo. visa kita gasdina, nes atrodo neiveikiama, nebent neturetum ka veikti ir nuolatos mirktum internete. o as ne is tu. gal tai ribotumas, o gal - prioritetu pasirinkimas :)

Anonimiškas trečiadienis, gegužės 09, 2007 3:59:00 popiet  

aj, dar svarbu pamineti delfinas.lt ir posh.lt :D

cgedas trečiadienis, gegužės 09, 2007 4:03:00 popiet  

Sakyčiau tai argumentas, kodėl žurnalistika neišnyks, kaip internetas beplėstų demokratijos ir žodzio laisvės ribas. Anot T.H.Erikseno, kadangi šiuolaikinė visuomenė gauna per daug informacijos, itin svarbūs jos filtrai. Šiuo atveju t.y. žmonės, kaip tu sakai, nuolatos mirkstantys internete. Tiesa, Lietuvoje tai gana retas atvejis, dėl tos pačios apraudotos ir nučiupinėtos mažos rinkos. Tačiau manau, kad tai laikina.

Anonimiškas trečiadienis, gegužės 09, 2007 4:14:00 popiet  

bet tie zmones, kurie mirksta internete, dazniausiai nera tas pavyzdys, apie kuri kalbejo habermasas, rasydamas apie viesaja erdve internete. lindejimas chat'uose teisiog atveria galimybes bendrauti viesiems su visais, bet daznai tiems zmonems buna 11-16 m., todel apie tikrasias interneto galimybes is ju daznas ne nenutuokia. gal as labai siaurai mastau ir kartos keiciasi, bet kai pati mirkau mirc, tai nesinaudojau net delfiu. geda, bet apie ji net girdejus nebuvau...

cgedas trečiadienis, gegužės 09, 2007 4:21:00 popiet  

Tada, kai rašė Habermasas, nebuvo taip išpopuliarėję blogai:) Be to, ar žurnalistai sudaro bent procentą Lietuvos dirbančiųjų?"Filtrų" vaidmenį gali atlikti ir saujelė.

Anonimiškas trečiadienis, gegužės 09, 2007 4:23:00 popiet  

ka reiskia ta saujele interneto platybeje? ar ji gali ka nors pakeisti. tiesa, cia galbut galima pritaikyti patarle, kad saukstas deguto... bet vat, jis brokyja medu, kaip ir ta saujele. nes komentatoriu necenzuriski komentarai tersia interneto erdve, yra nekontruktyvus ir, blogiausia, duoda preteksta visokiems tomkams pulti, smeizti ir t.t. taigi saujele pakent gal ir gali, bet vat pataisyt. tai tebutu grazi iniciatyva. skeptike as.

cgedas trečiadienis, gegužės 09, 2007 4:29:00 popiet  

skeptikė ne skeptikė, bet mes apie skirtingus dalykus kalbam:) aš apie interneto platybes kaip svetainių gausą, o tu - apie delfino.lt privalumus:)

Viktoras trečiadienis, gegužės 09, 2007 9:08:00 popiet  

Apie gemius ir audience.lt.:
Mėšlas ta sistema, nes ji parodo tik tuos, kurie prenumeruoja gemius, pvz. ten juk nėra cibulskis.blogspot.com, nes tu nepremumeruoji Gemius. Tai čia tik savam rate. Žodžiu, perkama paslauga, kuri neparodo tikro rezultato. Manau, kad į tą 68 sąrašą dar įsipaišytų blogas žudyk reklamą, o jau balsas.lt būtų pačiam gale.

Bet tiesos yra, lietuviai yra vieni tų, kurie bijo kur nors nukrypt į šoną. jau nekalbant apie tai, kad ir taip mažai žmonių naudojas internetu.
Žodžiu, nepamatuosim, mielas drauge, tikrai ne...

Anonimiškas ketvirtadienis, gegužės 10, 2007 11:14:00 priešpiet  

Ar interneto jura, uzpildyta anonimine terpe, pavirs unisonu kurkiancia kudra?

cgedas ketvirtadienis, gegužės 10, 2007 11:34:00 priešpiet  

kita vertus, matuoti svarbiausia reklamdaviams, o ne mums:)tokiu atveju labiausiai nori matuotis tie, kuriems reikia uzsidirbti is reklamos.taigi jiems gal ir negaila tu pinigeliu Gemius...

Miela anonimine, i Jusu klausima, galeciau atsakyti tik issaiskines, kiek jame svarbi "kurkiancios kudros" metafora:)

Anonimiškas ketvirtadienis, gegužės 10, 2007 2:39:00 popiet  

Visus interneto portalus Lietuvoje kovą aplankė daugiausia žmonių Baltijos valstybėse, skaičiuoja „Gemius“. Bet Lietuvoje internete lankosi mažiausia visuomenės dalis.

Lietuvoje šių metų kovą lietuviškus interneto puslapius aplankė maždaug trečdalis gyventojų (1,166 mln. žmonių), rodo Alfa.lt skaičiavimai, paremti „Gemius“ duomenimis.

Tuo tarpu pagal interneto skvarbą lyderiaujančioje Estijoje vasarį (naujesnių duomenų nėra) interneto portalus aplankė daugiau nei pusė gyventojų (705 tūkst. žmonių). O Latvijoje kovo mėnesį įvairius portalus skaitė du penktadaliai gyvenančiųjų šalyje (953 tūkst. žmonių).

cgedas ketvirtadienis, gegužės 10, 2007 2:55:00 popiet  

Akivaizdu, kad žmonių toje Lietuvoje daugiausia...:)

Rašyti komentarą

  © Blogger template Digi-digi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP